fbpx
Skip to main content

Χαμηλότερες συντάξεις για όλους από το 2016

ΝΕΟ

Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλους «κλειδώνει», μαζί με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, η κυβέρνηση, με «οδηγό» το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» που κατατίθεται στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή (η οποία συνεδρίασε χθες παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου) αποφάσισε να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ολοκληρωμένες τις τέσσερις προτάσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί, προβλέποντας, οι τρεις από αυτές, τη δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού (χορήγηση εθνικής σύνταξης και ανταποδοτικής, με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο ή ακόμη και μόνο μιας εθνικής σύνταξης μέσω της φορολογίας) και η τέταρτη, την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 (βασική σύνταξη + αναλογική, ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης και με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του σχετικού νόμου).

Ενιαίοι κανόνες
Η Επιτροπή των «12» συμφώνησε, ανεξαρτήτως του τελικού «μοντέλου» που θα επιλεγεί, να ισχύσει ένα απλοποιημένο σύστημα με ενιαίους κανόνες «όπου υπάρχει δυνατότητα». Και να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Δηλαδή, στη μεταβατική περίοδο να χορηγείται ένα τμήμα σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης έως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού (θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα) και ένα δεύτερο τμήμα (με νοητή κεφαλαιοποίηση) για τον χρόνο ασφάλισης με το νέο σύστημα.

Ισοδύναμα
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δίνει προβάδισμα στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Γ. Κατρούγκαλος ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της Επιτροπής, εισηγούμενος τη δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων σε όσα προβλέπει το 3ο Μνημόνιο (τα οποία ακόμη... αναζητούνται). Η πρόταση προβλέπει την ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και την απονομή, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, μιας εθνικής σύνταξης συνδεδεμένης με το «κατώφλι» κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος) και μιας ανταποδοτικής, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης.

Η τελική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, αφού «μετρηθεί» ως προς την εξοικονόμηση δαπανών, θα τεθεί υποχρεωτικά σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σε συνάρτηση και με τη δέσμευση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το συνταξιοδοτικό το 2016. Αν η δαπάνη αυτή χρειαστεί να εξοικονομηθεί από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, αυτές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 6%, εφόσον η περικοπή γίνει από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.