fbpx
Skip to main content

Γιατί το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς

Να μην ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων θέλει το οικονομικό επιτελείο. Ο λόγος; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν σημαντικά φορολογικά έσοδα και για να αναπληρωθούν θα πρέπει οι νέες φορολογικές κλίμακες να είναι… τερατώδεις.

Η έκτακτη εισφορά φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου έχει και την πιο δίκαια φορολογικά λειτουργία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον φόρο καθώς λειτουργεί απολύτως προοδευτικά, δηλαδή αυξάνεται σημαντικά το φορολογικό βάρος όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Αυτή η λειτουργία η οποία είναι συμβατή και με το αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των συντελεστών της εισφοράς επί του συνόλου του εισοδήματος. Κατ’ αρχάς ας δούμε την κλίμακα της εισφοράς.

Εισόδημα έως 12.000  ευρώ δεν φορολογείται, από 12.000 έως 20.000 ο συντελεστής είναι 0,7%, από 20.000 έως 30.000 ο συντελεστής είναι 1,4%, από 30.000 έως 50.000 είναι 2%, από 50.000 έως 100.000 ο συντελεστής είναι 4%, από 100.000 έως 500.000 συντελεστής είναι 6% και από 500.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής είναι 8%.

Ο συντελεστής της εισφοράς επιβάλλεται επί το πρώτο ευρώ εισοδήματος, δηλαδή δεν λειτουργεί όπως οι κλασικές κλίμακες φορολόγησης. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 11.000 δεν επιβάλλεται εισφορά. Σε έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα, όμως, 13.000 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 91 ευρώ, δηλαδή 0,7% από το πρώτο ευρώ. Αντίστοιχα σε έναν φορολογούμενο με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 600.000 ευρώ (ναι υπάρχουν και αυτοί αν και ελάχιστοι) επιβάλλεται εισφορά 8% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή συνολικά 48.000 ευρώ.

"Το να καταργηθεί η εισφορά και να αναζητήσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις υφιστάμενες κλίμακες σημαίνει ότι θα πάμε σε τερατώδεις φορολογικούς συντελεστές", λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. "Για να μην πάει ο ανώτατος συντελεστής στο 50% θα χρειαστεί να αυξηθούν πολύ οι συντελεστές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα".

Το πιο σημαντικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο με την προτεινόμενη από την τρόικα κατάργηση της εισφοράς και την ενσωμάτωσής της στις φορολογικές κλίμακες είναι ότι θα χαθούν σημαντικά φορολογικά έσοδα τα οποία σήμερα πληρώνουν φορολογούμενοι με πολύ υψηλό εισόδημα.

Για παράδειγμα, επιχειρηματίας που λαμβάνει από μερίσματα το ποσό των 120.000 ευρώ φορολογείται σήμερα κατά τη διανομή του μερίσματος με συντελεστή 10%, δηλαδή καταβάλει φόρο 12.000 ευρώ και με αυτό το φόρο εξαντλείται η φορολογική του υποχρέωση. Ωστόσο, πιάνεται στα δίχτυα της εισφοράς αλληλεγγύης και καταβάλει άλλα 7.200 ευρώ (6% του εισοδήματος) λόγω της εισφοράς. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των μερισμάτων από ναυτιλιακές εταιρείες το οποίο απαλλάσσεται πλήρως από τη φορολόγηση. Πιάνεται όμως στην εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας εφοπλιστής δηλώνει ετήσιο εισόδημα 700.000 ευρώ από μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών. Δεν του επιβάλλεται φόρος εισοδήματος. Πιάνεται όμως στην εισφορά αλληλεγγύης και θα του επιβληθεί φόρος 8%, δηλαδή 56.000 ευρώ.

Με τα παραπάνω επιχειρήματα αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της τρόικας το οικονομικό επιτελείο για να αποκρούσει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς και της ενσωμάτωσής της στη φορολογική κλίμακα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.