fbpx
Skip to main content

Ποια μέτρα θα «ξεκλειδώσουν» 3 δισ. ευρώ

Τι ζητά το EWG από την Αθήνα για να αποδεσμεύσει τις δόσεις του προγράμματος. Στο τραπέζι δυο πακέτα προαπαιτούμενων για πληρωμή 2 + 1 δισ. ευρώ. Εμφαση σε φορολογικά, μεταρρυθμίσεις, τράπεζες και ασφαλιστικό συζήτηση για αποδοχή «ισοδύναμων».

Όλα τα φορομέτρα του Σεπτέμβρη, από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και τις αποφάσεις για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, έως το νέο ποινολόγιο της εφορίας, την έναρξη κατάργησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό ντίζελ και την έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ μπαίνουν στο κάδρο των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου, τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Για το 1 δισ. ευρώ, το οποίο εφόσον τηρηθούν δεσμεύσεις και προθεσμίες, αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, η δέσμη προαπαιτούμενων η οποία συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group είναι ακόμα πιο ζόρικη. Φέρνει στο προσκήνιο τράπεζες και ασφαλιστικό. Κοινώς διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων και έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το ασφαλιστικό στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, φαίνεται πως δεν είναι αποφασισμένοι να χαριστούν. Θέλουν εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην ώρα που συμφωνήθηκαν αν και όπως προκύπτει από παλαιότερες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων φαίνεται να υπάρχει περιθώριο τροποποιήσεων στο βαθμό που υπάρχουν αξιόπιστα και ισχυρά ισοδύναμα.

Στα προαπαιτούμενα των δύο υποδόσεων θα ενταχθούν παράλληλα, η ολοκλήρωση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό, η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 φέρνοντας στα «ίσα» του, τον προϋπολογισμό ο οποίος συνεχίζει να εμφανίζει ένα εξωπραγματικό και πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.