fbpx
Skip to main content

Σενάριο για κατ’ εκτίμηση φόρο αντί για φοροπρόστιμα

Σενάριο για επιβολή κατ’ εκτίμηση φόρου στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη έκδοση απόδειξης έχει εξετάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για το νέο ποινολόγιο της εφορίας.

Η λογική πίσω από τις σχετικές εισηγήσεις είναι ότι το πρόστιμο ανά απόδειξη που επιβάλλεται σήμερα είναι μικρό αλλά και στο τέλος δεν εισπράττεται αφού η εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων δεν ξεπερνά ούτε το 1% του ποσού που βεβαιώνεται.

Έτσι, εξετάζεται στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές σε μια επιχείρηση διαπιστώσουν ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις να προχωρούν σε συνολική αναπροσαρμογή προς τα πάνω του δηλωθέντος εισοδήματος της επιχείρησης και να βεβαιώνουν έτσι πρόσθετο φόρο.

Μέρος του νομικού οπλοστασίου για την επιβολή του κατ΄ εκτίμηση φόρου υπάρχει στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αλλά προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Η εφορία σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να επιβάλλει κατ’ εκτίμηση φόρο αλλά ο φόρος αυτός διαγράφεται όταν υποβληθεί η φορολογική δήλωση.

Η επέκταση της σχετικής δυνατότητας και στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεις και τιμολογίων αν και εξετάστηκε, παρουσιάζει αρκετά νομικά εμπόδια καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο επιχειρηματίας θα την προσβάλει στις επιτροπές του ΥΠΟΙΚ και τα δικαστήρια χαρακτηρίζοντας την εκτίμηση του φόρου ως αυθαίρετη.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.