fbpx
Skip to main content

Ασφυκτικός κλοιός στις τράπεζες

Θέτουν μάλιστα ως χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 15η Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του έτους και να αποφευχθεί έτσι το bail in.

Ασφυκτικές προθεσμίες θέτουν οι ξένοι σε σχέση με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία συνδέουν άρρηκτα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι προφανές πως τα δύο θέματα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Άλλωστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν πρέπει να καθυστερήσει, είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να διοχετευτούν κεφάλαια στην οικονομία περιορίζοντας την ύφεση.

Στην περίπτωση πάντως που η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, επιστρέφει το ενδεχόμενο του bail in με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Στο επίκεντρο όλων των κορυφαίων διεργασιών μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται -έως ότου ολοκληρωθεί- η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση, και για τον οποιοδήποτε λόγο σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές προβλέπονται σαφώς μέσα από την κοινοτική οδηγία BRRD.

Ο ένας μετά τον άλλον οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν με τρόπο απολύτως κατηγορηματικό πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και αυτό γιατί σε αντίθετη περίπτωση από 1.1.2016 και με ισχύ της κοινοτικής οδηγίας για το bail in των τραπεζών, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την απόλυτη εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά λογαριασμό.

Αξιολόγηση
Μάλιστα χθες η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών συνδέθηκε άρρηκτα και με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αξιωματούχος των Βρυξελλών τοποθέτησε υποχρεωτικά το δεύτερο εγχείρημα στην ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου, ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες, εφόσον θα έχει καθοριστεί το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όλο το παραπάνω έλαβε χώρα στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Και όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ πρέπει να τελειώσει ο πρώτος έλεγχος το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, ώστε για να αποδεσμευθούν τα 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η «σύσταση» του αξιωματούχου για την ανάγκη να μη χαθεί χρόνος ήρθε λίγες μέρες αργότερα από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθόριζε την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.