fbpx
Skip to main content

Διπλή επιβάρυνση για ιδιοκτήτες ακινήτων

Μια αρνητική έκπληξη έκρυβε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο.

Είναι η κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο δημόσιο ανείσπρακτα μισθώματα και να γλιτώνουν έτσι από τη φορολόγηση εισοδήματος το οποίο στην πράξη δεν υπάρχει.

Το δικαίωμα της εκχώρησης των μισθωμάτων είχε καταργηθεί από τα εισοδήματα του 2014 (τέθηκε σε ισχύ ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος) αλλά επανήλθε ως μέτρο αποκατάστασης αδικίας έναντι των ιδιοκτητών ακινήτων τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, η τρόικα επιβάλλει την κατάργηση της σχετικής δυνατότητας φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Τους πρώτος διότι η επίδειξη επιείκειας σε μισθωτές που καθυστερούν ή δεν καταβάλλουν μισθώματα θα στοιχίζει φορολογικά και τους δεύτερους διότι η καθυστέρηση πληρωμής ενοικίων μπορεί να σημαίνει και την γρήγορη έναρξη διαδικασιών έξωσης από τους ιδιοκτήτες που θα φοβούνται ότι θα πληρώσουν φόρο εισόδημα που δεν εισπράττουν.

Το δεύτερο χτύπημα για τους ιδιοκτήτες έρχεται από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Οι συντελεστές σήμερα είναι 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να αυξηθούν στο 15% και 35% αντίστοιχα που σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.