fbpx
Skip to main content

Αλλαγές στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

Δύο νέες τροποποιήσεις στην αρχική ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου για τα capital controls, οι οποίες αφορούν στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, επήλθαν με νέα απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στις 2/10/2015 στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 2131.

Ειδικότερα, η δεύτερη υποπερίπτωση της περίπτωσης ια της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α ́ 84), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση θ' της προηγούμενης απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:

"ii) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους − πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό.".

Παράλληλα, στην περίπτωση ιζ ́ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α ́ 84), όπως προστέθηκε με την περίπτωση ι ́ της ανωτέρω απόφασης, μετά τις λέξεις "πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η κάθε μία," προστίθενται οι λέξεις: "ανά πελάτη, ανά ημέρα".

Στην πράξη, η πρώτη τροποποίηση συνδέεται με την υπουργική απόφαση της 25/9/15, η οποία εξαιρούσε από τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων την "είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από τους πελάτες των τραπεζών − πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των 1.800 ευρώ ανά πελάτη − δικαιούχο εμβάσματος, ανά ημερολογιακό μήνα. Πλέον, αίρεται ο περιορισμός των 1.800 ευρώ.

Με τη δεύτερη τροποποίηση, ουσιαστικά συμπληρώνεται το "ανά ημέρα και ανά πελάτη" στην προηγούμενη ρύθμιση που ορίζει ότι επιτρέπονται συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.