fbpx
Skip to main content

Δάνειο εταιρείας σε τρίτο

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έχει δικαίωμα να δανείσει χρηματικό ποσό σε τρίτο; Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία για τη σύναψη του δανείου, ποιο είναι το επιτόκιο και το χαρτόσημο και πως θα φορολογείται το έσοδο από τόκους της εταιρείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από την εμπορική νομοθεσία και τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις δεν απαγορεύεται η σύναψη δανείου μεταξύ ΕΠΕ και τρίτου προσώπου που δεν συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με βαθμό συγγένειας με τα μέλη ή τα πρόσωπα που ασκούν τη διαχείριση στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση δανείου επιβαρύνεται με τέλη χαρτοσήμου (περιλαμβανομένης και της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ), 2,4%.

Επιπλέον, ο τόκος του δανείου θεωρείται φορολογητέο εισόδημα για αυτόν που τον αποκτά. Εφόσον ο δανειστής είναι νομικό πρόσωπο ο τόκος θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, προστίθεται στο εισόδημα της επιχείρησης και φορολογείται ενιαία και με τον ίδιο συντελεστή με τα υπόλοιπα εισοδήματα αυτής.

Εφόσον το πρόσωπο που καταβάλλει τους τόκους (δηλαδή ο δανειολήπτης) είναι κάποιο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 του ΚΦΕ (νομικό πρόσωπο ή οντότητα, φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ.), υποχρεούται κατά την καταβολή του τόκου στον δικαιούχο να παρακρατήσει τον φόρο με συντελεστή 15% (άρθρο 64 του ΚΦΕ). Για την εταιρεία που χορηγεί το δάνειο δεν εξαντλείται η φορολογική της υποχρέωση αφού όπως αναφέραμε το εισόδημα αυτό θα προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματά της, αλλά ο παρακρατηθείς φόρος θα πιστωθεί έναντι του φόρου εισοδήματος που θα βεβαιωθεί, κατά την υποβολή της φορολογικής της δήλωσης.

Επιπλέον η ΕΠΕ, θα πρέπει να εκδώσει φορολογικό στοιχείο (τιμολόγιο ή Α.Λ.Σ. κατά περίπτωση) για την είσπραξη των τόκων. Οι τόκοι δανείων απαλλάσσονται του ΦΠΑ αλλά υπάγονται σε τέλος χαρτοσήμου 2,4%, μαζί με τον ΟΓΑ, όμοια με τη σύμβαση. Η απόδοση του χαρτοσήμου προϋποθέτει να έχει προηγηθεί η εξόφληση του ποσού του τιμολογίου των τόκων, από τον δανειολήπτη.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.