fbpx
Skip to main content

Γερμανικό «μοντέλο» φορολογικών ελέγχων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Γερμανικό «μοντέλο» ελέγχων ρίχνει στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στην κορυφή της ελεγκτικής «λίστας» βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, αλλά και οι τράπεζες.

Το «μπαράζ» ελέγχων που ξεκινά περιλαμβάνει εντός των επόμενων πέντε μηνών την ολοκλήρωση αυτών για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη από το παρελθόν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που σχετίζονται με την πολιτική τώρα ή στο παρελθόν και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το περίγραμμα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του ελεγκτικού μηχανισμού παρουσίασε, μεταξύ άλλων, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι από το νέο πλέγμα φορο-ελέγχων δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς, ενώ κεντρικός στόχος θα είναι η μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος επεσήμανε μάλιστα ότι θα υιοθετηθούν ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να υπάρξουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρότυπό μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο στη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη, στην επόμενη και στη διαπλεκόμενη».

Για να μην παραγραφούν μάλιστα υποθέσεις και μείνουν στο απυρόβλητο, θα εισαχθούν άμεσα τον επόμενο μήνα στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ειδικά δε για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και για όσες υποθέσεις σοβαρού περιεχομένου έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες θα εκδοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ετσι, με βάση το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονείται, από τις αρχές του 2016 ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε:

1. Επιχειρήσεις προμηθευτών του Δημοσίου

2. Τεχνικές εταιρείες

3. Πολυεθνικούς ομίλους

4. Τραπεζικούς ομίλους

5. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

6. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιδιωτικών οδών, γεφυρών κ.λπ.

7. Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

8. Λίστες εμβασμάτων της περιόδου 2009-2011, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία περίπου 20.000 φορολογουμένων που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία

9. Λίστα Λαγκάρντ, η οποία παραγράφεται τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραγραφεί

10. Λίστα με τις περίπου 2.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας.

Βασικός στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως τόνισε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης, θα είναι η φορολογική σταθερότητα ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και η παραγωγική ανασυγκρότηση, η απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, αλλά και η μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα.

Προτεραιότητα εξάλλου της κυβέρνησης είναι και η φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων, με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, η ενίσχυση κλάδων, δράσεων κ.λπ. που έχουν ιδιάζουσα σημασία.

Οσον αφορά εξάλλου τα φυσικά πρόσωπα, θα προχωρήσει άμεσα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και το σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, των λογιστών και των επιχειρήσεων στις εφορίες, με κεντρική επιδίωξη να σταματήσουν οι συναλλαγές του κοινού με τις εφορίες εντός του 2016, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα υιοθετηθεί και η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τρεις τρόπους:

1. Με κίνητρα, πρώτα απ’ όλα στον πολίτη (φορολογικά, κληρώσεις, επιστροφές από τράπεζες και επιχειρήσεις)

2. Με κίνητρα στην επιχείρηση (φορολογικά, διαδικαστικά απλοποίησης)

3. Με αλλαγή νοοτροπίας τόσο στην εφορία όσο και στην τράπεζα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά κίνητρα που πρόκειται να δοθούν στις επιχειρήσεις θα αφορά το ακατάσχετο των ποσών που εισπράττουν κατά τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, είτε από την εφορία είτε από την τράπεζα.

«Θα κατοχυρώσουμε αυτά τα ποσά με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού και βεβαίως με μείωση του κόστους προμήθειας σε ό,τι αφορά το θέμα της αγοράς και της χρήσης μηχανημάτων» τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε επίσης ότι σύντομα θα λυθεί και το θέμα με τις αδήλωτες καταθέσεις μέσω της νομικής τακτοποίησης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα και το εξωτερικό. Ουσιαστικά θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν διότι μετά με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει η χώρα και με βάση το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αποκάλυψης και φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων.

Ενέργεια - διαφθορά

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της διαφθοράς ανέδειξε πρώτος ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ιδιοτελείς «δεσμεύσεις και εξαρτήσεις».

«Η ανεξέλεγκτη και αγοραία ανάπτυξη της παραγωγικής υποδομής της ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησε τη σημερινή υπερεπάρκεια ισχύος παραγωγής και διαμόρφωσε μια ψευδεπίγραφη εγχώρια αγορά ενέργειας» είπε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκαν ποικίλοι μηχανισμοί αποζημιώσεων, ενισχύσεων και εν τέλει «εγγυημένων κερδών για έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα παραγωγής και διάθεσης στην αγορά ενέργειας».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ενός πλουραλιστικού δημόσιου τομέα στην ενέργεια με πυρήνα τη ΔΕΗ ΔΕΗ που θα είναι «προστατευμένη από ιδιωτικά συμφέροντα». Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και την οικιακή κατανάλωση και η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου. Αναφερόμενος στις Σκουριές είπε πως «η απόφαση για τις Σκουριές δεν ήταν προεκλογικού χαρακτήρα» και αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποστολής «λάθος σήματος στους επενδυτές».

«Θεσμική επανάσταση» στο σύστημα προμηθειών Υγείας εξήγγειλε ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, που θα αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, τις υπηρεσίες υποστήριξης και γενικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σημείωσε ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει «την πλήρη καταγραφή όλων των υλικών και των αντιδραστηρίων, την περιγραφή τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικών, τον καθορισμό τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων με το εύρος της τιμής να είναι συν-πλην 10% της τιμής που έχει στο 50% των χωρών της Ε.Ε.».

«Θερινό Νταβός»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Μάρδας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητεί ένα νησί που θα μετατραπεί σε πόλο έλξης του διεθνούς συνεδριακού τουρισμού. «Εχουμε κάνει προμελέτη για το νησί που έχουμε ονομάσει “Νησί της Τέχνης και της Φιλοσοφίας” το οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε “θερινό Νταβός”», ανέφερε ο κ. Μάρδας και σημείωσε ότι όλα τα κράτη θα θελήσουν να κτίσουν ένα οίκημα για να εξυπηρετήσουν τον συνεδριακό τουρισμό τους. Απέφυγε, πάντως, να αποκαλύψει το όνομα του νησιού.

Την προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ που αφορούν 65.000 άνεργους, προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του επόμενου μήνα θα συγκροτηθεί Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με στόχο την παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς δανειολήπτες και τον συντονισμό του έργου όλων των συναρμόδιων φορέων. Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, θα γίνουν οι πρώτες δημοσιεύσεις για προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με έμφαση στα καινοτόμα σχέδια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.

Περί ΦΠΑ εκπαίδευσης

Στον χώρο του υπουργείου Πολιτισμού θα αναζητήσει η κυβέρνηση ισοδύναμα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Εχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα για το περίφημο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Ευθύνη υπουργών

«Η κυβέρνηση αυτή θα μείνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση που άλλαξε τη μεταπολίτευση» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, δίνοντας και αυτός έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αφού επανέλαβε την πρότασή του για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υπογράμμισε τις προσπάθειες του υπουργείου Αμυνας κατά της διαφθοράς. «Στείλαμε στον εισαγγελέα για πρώτη φορά 19 υποθέσεις διαφθοράς» και προανήγγειλε αλλαγή του νόμου περί προμηθειών.

Επανέφερε την πρότασή του για εθελοντική στράτευση των γυναικών, στην οποία είναι, πάντως, αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε επίσης ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία των 34 δισ. ευρώ των ταμείων των «Οπλων» με δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς για 50 ή 100 χρόνια (με μίνιμουμ απόδοσης 5%) και τα χρήματα θα δοθούν για τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά και προώθηση των ρυθμίσεων για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια που δεν ψηφίστηκαν το καλοκαίρι προανήγγειλε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εκδήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υψώνοντας, μάλιστα, τους τόνους, παρά τη γενικότερη πολιτική συναίνεση που εκδηλώθηκε για την εφαρμογή του ψηφισθέντος οικονομικού προγράμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης καταλόγισε «ιδεολογικό αχταρμά» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού διαψεύδει τον πρωθυπουργό, αφού προβλέπει ύφεση αλλά και αύξηση της ανεργίας.

«Οχι» στις προγραμματικές δηλώσεις είπε και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.