fbpx
Skip to main content

Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα σχολεία

Λίστα με φορολογικά ισοδύναμα έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό είπε μιλώντας το πρωί στο MEGA o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναφέροντας ως ένα από αυτά τα ισοδύναμα μέτρα την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έρχεται διάταξη με την οποία θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στο Αμύνταιο όπου οι ελεγκτές κατέληξαν στο αυτόφωρο μετά από μήνυση ελεγχόμενου φορολογούμενου, δεν είναι δυνατόν οι έλεγχοι να γίνονται παρουσία αστυνομικού οργάνου και ο ελεγχόμενος να κρίνει αν ο ελεγκτής πραγματοποίησε κάποια παρανομία.

Για το θέμα των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η αλλαγή που γίνεται είναι ότι χάνεται η ρύθμιση  για όσους δεν πληρώσουν κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, θα επανεξεταστεί το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μείωση των δόσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν. Ανέφερε ως παράδειγμα έναν φορολογούμενο που έχει στην τράπεζα 200.000 ευρώ και έχει ρυθμίσει οφειλές 6.000 ευρώ.
 

Περιουσιολόγιο
 Ο υπουργός είπε ότι όσον αφορά στο περιουσιολόγιο θα ανοίξει μια εφαρμογή στο taxisnet όπου οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν όλα τα στοιχεία που γνωρίζει η εφορία για αυτόν, όπως για παράδειγμα ακίνητα, ΙΧ, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να συμπληρώσει στοιχεία που δεν γνωρίζει η εφορία όπως για παράδειγμα καταθέσεις στο εξωτερικό. Όσον αφορά τα μετρητά στο σπίτι είπε ότι θα πρέπει να δηλωθούν από ένα όριο και πάνω.

Επίσης ο κος Αλεξιάδης είπε:
-το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016 πρόκειται να ανοίξει από τις αρχές Φεβρουαρίου.
-η καθαρή αύξηση των καταθέσεων κάθε φορολογούμενοι θα συγκρίνονται αυτόματα με τη φορολογική του δήλωση και όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα καλούνται για έλεγχο.
-τα έσοδα του Αυγούστου πήγαν καλά, αλλά τον Σεπτέμβριο υπάρχει μια απόκλιση επειδή το περυσινό Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ.
-θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της παραγραφής σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Lagarde. Οι έλεγχοι στις λίστες αποδίδουν καθώς κάθε μια φέρνει κατά μέσο όρο έσοδα 600.000 ευρώ.
-θα έρθει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων όπου θα προβλέπει απαλλαγή από τη φοροδιαφυγή, αλλά όχι απαλλαγή από λαθρεμπόριο ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.