fbpx
Skip to main content

Στην κλίνη του Προκρούστη οι 100 δόσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών η σύνταξη της υπουργικής απόφασης που θα επιφέρει αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν επιφορτιστεί με την σύνταξη της απόφασης είναι το πώς θα καθοριστούν όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά "έχουν για να πληρώσουν".

Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση προκειμένου να καταπολεμηθούν τα στοιχεία "ηθικού κινδύνου" που έχουν παρεισφρήσει στη ρύθμιση. Οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι βασικό συστατικό των παρεμβάσεων στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι τα εξής:

-οι καταθέσεις που διαθέτει ένας φορολογούμενος στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Τα σχετικά στοιχεία διαθέτει ήδη το υπουργείο Οικονομικών μέσω της εφαρμογής του καταθεσιολογίου.

-το ύψος του εισοδήματος που δήλωσε ο φορολογούμενος στην τελευταία φορολογική δήλωση, δηλαδή το εισόδημα που αφορά στο 2014

-το ύψος της οφειλής που ρύθμισε με τις 100 δόσεις

-η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του και

-ο αριθμός των δόσεων που καθόρισε τελικά και το ύψος της δόσης που επέλεξε ο φορολογούμενος.

Με βάση όσα εξετάζονται, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος που θα "τρέξει" στα οικονομικά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Βασικά συστατικά του αλγόριθμου θα είναι τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία.

Από την εφαρμογή του αλγόριθμου θα προκύψουν φορολογούμενοι που οι καταθέσεις και το εισόδημά τους δείχνουν ότι μπορούσαν να αποπληρώσουν πλήρως ή να ρυθμίσουν σε λιγότερες δόσεις την οφειλή τους προς την εφορία. "Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην εφορία και να εκφράσουν αντιρρήσεις ή να προσκομίσουν στοιχεία τα οποία θα δείχνουν ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί και θα έρθουν σε δυσμενή θέση αν τους μειωθεί ο αριθμός των δόσεων.

Παράλληλα δεδομένες είναι και οι παρακάτω αλλαγές:

-για όλους τους φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα αυξηθεί το επιτόκιο της ρύθμισης από το 3% που είναι σήμερα στο 5%. Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που χρωστάει στην εφορία 7.000 ευρώ και τα έχει ρυθμίσει σε 100 δόσεις των 79,2 ευρώ, αύξηση της μηνιαίας δόσης στα 85,7 ευρώ, δηλαδή 6,5 ευρώ περισσότερα.

- για τους φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ που σήμερα είναι άτοκα, θα επιβληθεί επιτόκιο εφόσον πληρούνται τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, ο φορολογούμενος δεν είναι επιτηδευματίας, η συνολική οφειλή είναι μεγαλύτερη από το 50% του ετήσιου εισοδήματός τους και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ρυθμίσει χρέος 4.000 ευρώ σε 100 δόσεις, πληρώνει κάθε μήνα 40 ευρώ. Αν του επιβληθεί επιτόκιο 5% τότε η μηνιαία δόση του θα αυξηθεί στα 49 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 9 ευρώ περισσότερα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.