fbpx
Skip to main content

Με ποιο τρόπο μπαίνει τέλος σε συναλλαγές με μετρητά

Ανάμνηση θα αποτελούν όπως όλα δείχνουν - σε λίγους μήνες - οι συναλλαγές με μετρητά.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι όλες οι πληρωμές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώσει από το επόμενο έτος κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ελεύθερο επαγγελματία να διαθέτει μηχάνημα POS ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να πληρώνουν με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές.

Πιο αναλυτικά εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λογιστές και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν τερματικά POS για την αποδοχή συναλλαγών με κάρτα.

Σε επόμενο στάδιο, οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήματα. Αρχικά το σχέδιο της υποχρεωτικής χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα εφαρμοστεί στις νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016 και σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, δηλώνει ότι θα δοθούν κίνητρα σε καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις ώστε να υποκατασταθεί το χρήμα σε φυσική μορφή από κάρτες ενώ η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, συστήνει επιτροπές και ομάδες εργασίας για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή.

Με νέα απόφαση της Κ. Σαββαΐ­δου, συγκροτείται μια ακόμα ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Στα πλαίσια αυτά η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργασθεί και θα μελετήσει θέματα που αφορούν στην:

-υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet),

-αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών,

-υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS),

-καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις ΔΟΥ,

-ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η νέα Ομάδα Εργασίας θα συνεργασθεί με την Ομάδα Εργασίας που λειτουργεί στη ΓΓΔΕ για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών, όπως και με άλλες Ομάδες Εργασίας. Το πόρισμά της πρέπει να παραδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 στην ΓΓΔΕ.

Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.