fbpx
Skip to main content

Έκδοση απόδειξης δικηγόρου σε εγγραφή προσημείωσης υποθήκης

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εγγραφή προσημείωσης υποθήκης από τράπεζα κατά πιστούχου. Το γραμμάτιο δικηγορικού συλλόγου εκδίδεται για λογαριασμό της Τράπεζας. Η απόδειξη του συνεργαζομένου δικηγόρου ο οποίος παραστάθηκε για λογαριασμό της τράπεζας στην εγγραφή προσημείωσης, δύναται να εκδοθεί στο όνομα και στο ΑΦΜ του πιστούχου;

ΑΠAΝΤΗΣΗ

Το τιμολόγιο του δικηγόρου, ορθώς εκδίδεται με αντισυμβαλλόμενο την τράπεζα, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο εντολέας του. Ωστόσο, η τράπεζα στην συνέχεια, χρεώνει το συνολικό ποσό (μαζί με τον ΦΠΑ), ως λοιπά τραπεζικά έξοδα, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, χωρίς άλλο παραστατικό, εκτός από την κίνηση στον λογαριασμό (τρεχούμενο, όψης) της επιχείρησης. Βέβαια, αποστέλλει φωτοαντίγραφο του τιμολογίου του δικηγόρου στον πελάτη της πιστούχο (για να αποδείξει την σχετική χρέωση), αλλά αυτό δεν έχει κάποια βαρύτητα, αφού όπως προαναφέραμε, έχει εκδοθεί στο όνομα της τράπεζας.

Με λίγα λόγια η τράπεζα, αρχικώς, καταχωρίζει το τιμολόγιο στα έξοδά της. Στη συνέχεια, με την αιτιολογία ότι τα έξοδα αυτά αφορούν την διαδικασία της χορήγησης δανείου και την εξασφάλισή της απαίτησης μέσω της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, ζητά από τον πιστούχο να καταβάλει το ποσό αυτό (μαζί και με άλλα, ενδεχομένως), μέσω της χρέωσης τραπεζικών εξόδων. Υπό την έννοια αυτή, η τράπεζα «εξισώνει» το αρχικό της έξοδο με έσοδο και έτσι η επιβάρυνση μεταφέρεται στα βιβλία της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης.

Οίκοθεν νοείται, ότι η επιχείρηση δεν «διαχειρίζεται» το τιμολόγιο αυτό (δηλαδή την φωτοτυπία που διαθέτει) λογιστικά ή φορολογικά, ούτε για να ασκήσει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, ούτε σε επίπεδο διασταυρώσεων μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων, αλλά ούτε και σε ότι αφορά παρακρατήσεις φόρων ή χορήγηση βεβαίωσης προς τον δικαιούχο δικηγόρο.

Κατά την γνώμη μας, το κενό βρίσκεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση (πιστούχος) αναγκάζεται να καταχωρίσει στα βιβλία της ένα έξοδο με μόνο δικαιολογητικό την κίνηση του ποσού στον τραπεζικό της λογαριασμό. Η τράπεζα, δηλαδή, μετακυλίει το έξοδο, χωρίς ουσιαστικό παραστατικό.

Τέλος, είναι φανερό, ότι διαφορετική είναι η αντιμετώπιση, όταν η επιχείρηση ορίζει δικό της δικηγόρο, οπότε και το γραμμάτιο προκαταβολής του οικείου Δ.Σ. θα την αναφέρει ως εντολέα.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.