fbpx
Skip to main content

Η νέα κλίμακα για τα ενοίκια

Τη θέσπιση νέας κλίμακας για τη φορολόγηση των ενοικίων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η χθεσινή ανακοίνωση από το αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι η διάταξη με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών της υφιστάμενης κλίμακας αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο συνδέεται με την επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στη θέσπιση μια νέας κλίμακας η οποία θα έχει περισσότερη προοδευτικότητα αναφορικά με τον αριθμό των κλιμακίων και την κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Η αρχική επιδίωξη του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας ήταν να θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθούς, συντάξεις και ενοίκια. Η πρόθεση, όμως, αυτή βρήκε τοίχο στην τρόικα η οποία θεωρεί ότι με τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας για ενοίκια μισθούς και συντάξεις τιμωρούνταν κατά κύριο λόγο όσοι μισθωτοί είχαν και εισόδημα από ενοίκια με την φορολόγηση των ενοικίων με πολύ υψηλούς συντελεστές. Στην πράξη αυτή η ενιαία κλίμακα θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για εργασία σε όσους έχουν εισόδημα από μισθώματα αλλά και ως φρένο για την επένδυση της αποταμίευσης των μισθωτών σε ακίνητα.

Τελικά στο πλαίσιο της πρώτης διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία του καλοκαιριού είχε συμφωνηθεί η αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τη φορολόγηση των ενοικίων με την αύξηση των συντελεστών της υφιστάμενης κλίμακας. Έτσι και προέκυψε η διάταξη για την αύξηση του συντελεστή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ από το 11% στο 15% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ από το 33% στο 35%.

Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, μετά από συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια αποφασίστηκε να αποσυρθεί η διάταξη για τις αλλαγές στη κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων με στόχο να αντικατασταθεί από μια νέα κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή κλίμακα εξετάζεται να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια από τα δυο που έχει η υφιστάμενη κλίμακα

- το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά τα πρώτα 3.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και ο φορολογικός συντελεστής θα 5%. Υπάρχει και σενάριο για αφορολόγητο όριο 3.000 ευρώ αλλά με πολύ περιορισμένες πιθανότητες να υιοθετηθεί.

- ο επόμενος συντελεστής θα είναι 15% και θα εφαρμόζεται από τα 3.000 έως και τα 8.000 ή 10.000 ευρώ.

- θα υπάρχουν και άλλα τουλάχιστον δυο κλιμάκια με τον υψηλότερο όμως συντελεστή να φθάνει ή και να ξεπερνά το 42% που είναι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων.

Τι φέρνει η νέα κλίμακα
Στην πράξη η νέα κλίμακα που εξετάζεται για τα ενοίκια θα φέρει σημαντική ελάφρυνση για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα από ενοίκιο ως συμπλήρωμα του εισοδήματός, δηλαδή έως 300 ή 400 ευρώ το μήνα. Για όσους έχουν μηνιαία εισόδημα από ενοίκια έως 600 ή 700 ευρώ δεν θα υπάρχει κάποια επιβάρυνση, ενώ για όσους έχουν μεγαλύτερο εισόδημα θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες για όσους έχουν πολύ υψηλό μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια, όπως για παράδειγμα πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.