fbpx
Skip to main content

Άρθρο – Απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων

Απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων

    1. Παρέχεται η δυνατότητα, από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής, μη ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες φυσικά πρόσωπα οι οποίοι λόγω υπέρβασης των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), εφόσον:

α) τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ,

β) τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και

γ) δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

    2. Όσοι αγρότες φυσικά  πρόσωπα  του  κανονικού  καθεστώτος  Φ.Π.Α.  δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ−προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. (ΠΟΛ. 1007/16.01.2015)

Ένταξη στην τήρηση απλογραφικών βιβλίων του πωλητή αγροτικών προϊόντων στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως .

    1. Εντάσσεται υποχρεωτικά από 1/10/2010 στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως ύψους εσόδων .και στην υποχρέωση χρήσης φορολογικών μηχανισμών του Ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222/Α΄), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης, ο επιτηδευματίας πωλητής οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, καθώς και ο αγρότης που πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του από λαϊκές αγορές.
    2. Όποιος από τους παραπάνω επιτηδευματίες διατηρεί και κλάδο πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ο κλάδος αυτός για την ένταξή του σε κατηγορία βιβλίων κρίνεται αυτοτελώς.
    3. Οι ως άνω φορολογικοί μηχανισμοί φέρουν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται με τις διατάξεις των παραγράφων 2 (2.2), 7 και 13 του 2ου Κεφαλαίου της με αριθμ. πρωτ. 1100772/1474/ ΠΟΛ. 1135/0015/26.10.2005 (ΦΕΚ  1592  Β΄/17.11.2005)  απόφασης  του  Υπουργού  Οικονομίας  και Οικονομικών (Φορητοί Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί - ΦΦΗΜ). (ΠΟΛ.1065/2010)

Δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW - Εκμετάλλευση αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων

Σύμφωνα με τη  διάταξη της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου 41, από 31.12.2010, οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν.3874/ 2010 (Α΄ 151) και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, εξακολουθούν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και δικαιούνται επιστροφής του φόρου με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή (6%) για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Οι ανωτέρω αγρότες για τις εν λόγω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και στην έκδοση φορολογικών παραστατικών σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992) (σ.σ. Κ.Φ.Α.Σ. πλέον) και κατά συνέπεια υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Παράλληλα όμως συνεχίζουν να εντάσσονται και στο ειδικό καθεστώς αγροτών και με σκοπό την ευχερή διάκρισή τους από άλλους υποκείμενους στο φόρο που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, κατά την έναρξη της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW ή της λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος Κωδικός στο σύστημα TAXIS (Κωδ.126), όπως συμβαίνει και για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές.

Συνεπώς, οι αγρότες που προτίθενται να ασκήσουν τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW ή την εκμετάλλευση αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, θα πρέπει να υποβάλουν, πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών, δήλωση μεταβολής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Με τη δήλωση αυτή  και  προκειμένου  να  διαπιστώνονται  οι  προϋποθέσεις  που  τίθενται από την ανωτέρω διάταξη, θα πρέπει να προσκομίζονται, κατά περίπτωση: α) Επικυρωμένο αντίγραφο της έγκρισης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 100 KW από τη ΔΕΗ.

β) Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας εκμετάλλευσης αγροτοτουριστικής μονάδας μέχρι 10 δωματίων που εκδίδεται από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ.

Στην περίπτωση που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα ανωτέρω δικαιολογητικά, προσκομίζονται αντίγραφα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, με υποχρέωση προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών εντός 3 μηνών από την υποβολή της δήλωσης έναρξης. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ελέγχουν την τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης (ΠΟΛ.1077/2011)

Υποβολή δήλωσης μεταβολής για άσκηση δραστηριότητας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100KW από αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Η απόδειξη ότι ο αγρότης εκμεταλλεύεται μονάδα φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW, προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 11% (Σ.Σ. Πλέον 6%) για την αγροτική του δραστηριότητα, προκύπτει από σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ με τίτλο «Διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 100KW». Στην περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται μετά τη χορήγηση του εν λόγω εγγράφου ή μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ το έγγραφο αυτό ή το αντίγραφο της σύμβασης συνυποβάλλονται με τη δήλωση μεταβολής. Στην περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται πριν από τα αναφερόμενα ανωτέρω στάδια που ακολουθούνται από τη ΔΕΗ για την σύναψη της Σύμβασης σύνδεσης, συνυποβάλλεται με τη δήλωση μεταβολής η αίτηση που έχει υποβληθεί από τον αγρότη στη ΔΕΗ. Επειδή στην πράξη έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις στη διαδικασία για την υπογραφή της Σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ, το αντίγραφο της Σύμβασης αυτής, καθώς και της Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ υποβάλλονται εντός μηνός από την έκδοσή τους. Οι αρμόδιες ΔΟΥ οφείλουν να ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς αγροτών ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία σύνδεσης δεν έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεταβολή.

Είναι αυτονόητο ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 100KW οι αγρότες, δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 11% (Σ.Σ. Πλέον 6%) για την αγροτική τους παραγωγή. ( ΠΟΛ. 1168/2011)

Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. στο εκθλιπτικό δικαίωμα

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. γ’ της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του παρόντος νόμου όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση που η αντιπαροχή δεν συνίσταται  σε  χρήμα,  ως  φορολογητέα  αξία  λαμβάνεται  η  κανονική  αξία. Ως κανονική αξία θεωρείται το ποσό που θα έπρεπε, κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς να καταβάλει οποιοσδήποτε αγοραστής ή λήπτης για να επιτύχει την απόκτηση του αγαθού ή τη λήψη της υπηρεσίας από έναν ανεξάρτητο προμηθευτή ή από πρόσωπο που παρέχει ανεξάρτητα τις υπηρεσίες αυτές στο εσωτερικό της χώρας.

Με την ερμηνευτική εγκύκλιο 10/Π4336/3162/10.7.1987 έχει γίνει δεκτό ότι, προκειμένου για τις παραδόσεις αγαθών η κανονική αξία ταυτίζεται με τη μέση χονδρική τιμή πώλησης.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, οι ελαιοτριβείς πρέπει να υπολογίζουν το εκθλιπτικό δικαίωμα, που λαμβάνουν ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ελαιοπαραγωγούς στη μέση χονδρική τιμή πώλησης του ελαιολάδου και όχι στην τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) επί της οποίας υπολογίζεται μόνο η εισφορά δακοκτονίας.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι το εκθλιπτικό δικαίωμα έχει υπολογισθεί στην τιμή παρέμβασης του ελαιολάδου και όχι στη μέση χονδρική τιμή πώλησής του, τότε έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.2523/1997

Επισημαίνεται ότι, το εκθλιπτικό δικαίωμα υπάγεται σε Φ.Π.Α. ανεξάρτητα αν αυτό εκφράζεται σε παράδοση ποσότητας ελαιολάδου ή ελαιοπυρήνα ή και αμφοτέρων. (ΠΟΛ.1296/14.11.1996).

"Απόσπασμα από βιβλίο της ASTbooks."

Πηγή: Taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.