fbpx
Skip to main content

Τι πληρώνουν οι εύποροι που ελέγχονται

Την πιο τρανή απόδειξη ότι οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή αποδίδουν εισπρακτικά για το δημόσιο αποτελούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Πρόκειται για το κέντρο φορολογικού ελέγχου των φορολογούμενων που διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ) και ελέγχονται κυρίως για τη λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας επειδή προκύπτουν για αυτούς ενδείξεις φοροδιαφυγής (εντοπισμός τους σε λίστες φοροδιαφυγής, μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό κλπ).

Ας δούμε τα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων του ΚΕΦΟΜΕΠ. Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου το ΚΕΦΟΜΕΠ:

- ολοκλήρωσε τον έλεγχο 336 υποθέσεων φοροδιαφυγής. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπεται κατά πολύ του ετήσιου στόχου για την ολοκλήρωση 900 ελέγχων και ενώ απομένουν περίπου δυόμιση μήνες για να φύγει η χρονιά φαίνεται τελικά ότι ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να πιαστεί. Η καθυστέρηση στους ελέγχους είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΕΦΟΜΕΠ πρόκειται σύντομα να ενισχυθεί με νέους ελεγκτές που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ.

- βεβαίωσε από τους ελέγχους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα ύψους 192 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση προσφέρει στο δημόσιο σε επίπεδο βεβαίωσης κατά μέσο όρο το ποσό των 571 εκατομμυρίων ευρώ.

- εισέπραξε συνολικά το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσοστό είσπραξης σε σχέση με το ποσό της βεβαίωσης ανέρχεται στο 26%. Δηλαδή από τα τέσσερα ευρώ που βεβαιώνονται εισπράττεται περίπου το ένα ευρώ.

- υπέβαλε στις δικαστικές αρχές μηνυτήρια αναφορά για 51 υποθέσεις καθώς διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Πηγή:capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.