fbpx
Skip to main content

Αναζητούν μπάλωμα για τις αδικίες του περιουσιολογίου

Γκρίζες ζώνες στο καταθεσιολόγιο που μπορούν να φέρουν σε δεινή θέση έναντι της εφορίας φορολογούμενους οι οποίοι καθόλα νόμιμα είχαν εισόδημα το οποίο δεν δήλωσαν στην εφορία, έχουν εντοπίσει στο υπουργείο Οικονομικών. Και κινούνται προκειμένου να λύσουν τα σχετικά προβλήματα.

Το καταθεσιολόγιο είναι ένα φιλόδοξο για την εισπρακτική του διάσταση πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο βασίζεται στη διασταύρωση της καθαρής ετήσιας αύξησης των καταθέσεων των φορολογούμενων από το 2010 και μετά  και του εισοδήματος που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση. Όπου διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το ποσό που δήλωσε ως εισόδημα ο φορολογούμενος τότε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις οι οποίες αν δεν κριθούν ικανοποιητικές θα οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις λόγω απόκρυψης εισοδήματος.

Μόνο που μαζί με τα ξερά θα καούν και κάποια χλωρά. Ας δούμε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι οποίες είναι ήδη σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών:

- φορολογούμενοι που προχώρησαν στην πώληση ακινήτου έως και το 2010, όταν δηλαδή οι αντικειμενικές τιμές ήταν κατά πολύ χαμηλότερες των εμπορικών τιμών. Αυτό που έγινε από χιλιάδες πωλητές ακινήτων ήταν η δήλωση στο σχετικό συμβόλαιο της αντικειμενικής τιμής και η είσπραξη μέσω επιταγής και κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της κατά πολύ υψηλότερης εμπορικής τιμής. Ωστόσο, με το καταθεσιολόγιο δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα δικαιολόγησης της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής και έτσι ο πωλητής του ακινήτου θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη δήλωση χαμηλότερου από το πραγματικό τίμημα στο συμβόλαιο δεν ωφελήθηκε άμεσα ο πωλητής αλλά ο αγοραστής ο οποίος κατέβαλε μειωμένο φόρο μεταβίβασης.

- αγρότες οι οποίοι δήλωναν το ύψος του εισοδήματός τους βάση του αντικειμενικού συστήματος που ίσχυε έως και το φορολογικό έτος 2013. Όσοι αγρότες είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέκυπτε με βάση το αντικειμενικό σύστημα θα πιαστούν στα δίχτυα των διασταυρώσεων του καταθεσιολογίου και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει λύσεις προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν αλλά κυρίως να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις για φοροδιαφυγή φορολογούμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.