fbpx
Skip to main content

Καμία αλλαγή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι σημερα. Στο 23% έαν δεν αλλάξει κάτι. Οι αναγκαίες παρατάσεις που πρέπει να δώσει το Υπ.Οικονομικών

Για μία ακόμη φορά μας απασχολεί το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Οι σχετικές προθεσμίες έληξαν και ταυτόχρονα η υπομονή των πολιτών, αλλά και των έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν ακόμα πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, έφτασε στα όριά της. Οι προθεσμίες που έχουν λήξει είναι οι ακόλουθες:


-> Δήλωση μεταβολών (έληξε)
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1199/2.9.2015, η δήλωση μεταβολών για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων που υπάγονται πλέον στο κανονικό καθεστώς από 20.7.2015, υποβάλλεται μέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2015 χωρίς κυρώσεις (σ.σ. η ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων αυτών πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης μεταβολών με δηλούμενη ημερομηνία μεταβολής την 20.07.2015). Για την υποχρέωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του υπ.Οικονομικών (η απόφαση εκκρεμεί ακόμα) σύμφωνα με την οποία η προθεσμία παρατάθηκε εκ νέου έως τις 23.10.2015.

-> Σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης (έληξε)
Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν τα πρόσωπα που θα υπαχθούν στο φόρο έως την 19η Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης [σ.σ. δείτε σχετικό δελτίο τύπου].


-> Έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για την επιβολή Φ.Π.Α. (έληξε)
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/9.9.2015 τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 της «ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ2» της «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015, εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.
Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση Φ.Π.Α. που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κώδικα Φ.Π.Α. και τα αναφερόμενα στην ανωτέρω διάταξη του Ν. 4336/2015.

-> Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α.
Οι ανωτέρω δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.


Για το φλέγον θέμα αναφορά έγινε χθες στο δελτίο ειδήσεων του MEGA Channel  "Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο την Κυριακή γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση".

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρξει κάτι νεώτερο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει τουλάχιστον να απεγκλωβίσει τους άμεσα εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση και να δώσει τις απαραίτητες παρατάσεις ώστε να εξομαλύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και 3 μήνες μετά την επιβολή του μέτρου.

Αναλυτικά πρέπει να δοθούν οι εξής παρατάσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου:

α) Παράταση στη σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης.
β) Παράταση στην έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για πράξεις από 20.7.2015 έως 23.10.2015 των επιχειρήσεων που υπάγονται στο νέο καθεστώς.
γ) Παράταση στη δήλωση μεταβολών.

Επιπλέον θα πρέπει να νομοθετηθεί και η υποβολή τυχόν τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ προηγούμενων περιόδων (από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου ήτοι 20.7.2015) χωρίς πρόστιμο.

Eπιμέλεια

Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Πηγή: www.taxheaven.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.