fbpx
Skip to main content

Τι συμβαίνει πραγματικά με το Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση και γιατί επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα;

Όπως σχετικά είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο μας άρθρο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, ασχέτως της τελικής κατάληξης του σίριαλ -όπως έχει καταντήσει το θέμα- της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από ένα χθεσινό ρεπορτάζ του καναλιού Mega έγινε γνωστό ότι, ορισμένες Δ.Ο.Υ. καταλόγισαν πρόστιμα εκπρόθεσμης μεταβολής σε επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση στις 23.10.2015. Η ημερομηνία αυτή ήταν σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπ. οικονομικών η τελευταία προθεσμία για την δήλωση υπαγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ., όσων επιχειρήσεων εμπίπτουν πλέον με βάση τις διατάξεις του νόμου 4336/2015.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ορισμένοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. -προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο-, καταλόγισαν το πρόστιμο των 100 ευρώ, αφού φρόντισε πρώτα το υπ. Οικονομικών, (πιθανόν και λόγω των ανακατατάξεων στην ΓΓΔΕ μετά την απομάκρυνση της κας Σαββαΐδου), να μη δώσει εγκαίρως στη δημοσιότητα την απόφαση για την παράταση των δηλώσεων μεταβολής -που αφορά στο διάστημα από 16.10..2015 έως 23.10.2015-, η οποία είχε προαναγγελθεί με το δελτίο τύπου στις 16.10.2015. Να τονίσουμε επίσης ότι τα πρόστιμα αυτά δεν είναι τα πρώτα πρόστιμα που επιβάλλονται από ορισμένες Δ.Ο.Υ. , όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το επίμαχο θέμα (Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου που είχε δημοσιευθεί στις 9.9.2015).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η παράταση έως την 16η Οκτωβρίου για τη δήλωση μεταβολών είχε δοθεί με την απόφαση  ΠΟΛ.1199/2.9.2015. Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην "περιπέτεια" αυτή.

Το υπ. Οικονομικών πρέπει:
α) να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των αναμενόμενων εγκυκλίων που θα ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με το θέμα.
β) για λόγους χρηστής διοίκησης πάνω απ΄όλα, να δώσει εντολή στις Δ.Ο.Υ. για ακύρωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα για τις εκπρόθεσμες δηλώσει μεταβολών.

Εν κατακλείδι να τονίσουμε ότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρέπει να δοθούν οι ακόλουθες παρατάσεις, διότι είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς Φ.Π.Α. λόγω της σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με το αν θα ισχύσει ή όχι τελικά το μέτρο.

α) Παράταση στη σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης.
β) Παράταση στην έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για πράξεις από 20.7.2015 έως 23.10.2015 των επιχειρήσεων που υπάγονται στο νέο καθεστώς.
γ) Παράταση στη δήλωση μεταβολών.

Πηγή: www.taxheaven.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.