fbpx
Skip to main content

Παράταση για τις συγκεντρωτικές- επίσπευση για τις ταμειακές

Μια ακόμη παράταση στις προθεσμίες υποβολής των καταστάσεων για το 2014 και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, οι οποίες λήγουν κανονικά αύριο και στο τέλος Νοεμβρίου, αντίστοιχα αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών ενω παράλληλα επισπεύδει το σχέδιο για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.)  

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου τα στοιχεία όλων των τιμολογίων και των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, τη στιγμή της έκδοσης, στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε. που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Ταυτόχρονα, η γνησιότητα των εκδιδόμενων τιμολογίων θα επιβεβαιώνεται και από τις επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν, με την αποστολή σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Δ.ΗΛΕ.Δ., στη Γ.Γ.Π.Σ. Επίσης, θα είναι δυνατός ο αυτόματος έλεγχος της γνησιότητας των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών θα εξαλειφθούν οριστικά.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών μηχανισμών έκδοσης φορολογικών στοιχείων και των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και εξ’ αποστάσεως όλες οι εισπράξεις και οι πληρωμές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών άλλα και η καταβολή φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ για όλους τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον εξετάζεται και η κατάργηση από το 2016 της πολύπλοκης και επίπονης διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων. Η διαδικασία αυτή δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί ακόμη για τις συναλλαγές της χρήσης του 2014 ούτε βέβαια για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, λόγω ανυπέρβλητων πρακτικών προβλημάτων που έχουν ταλαιπωρήσει αφάνταστα λογιστές και επιχειρήσεις κι έχουν οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δίνει συνεχώς παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής.

Πηγή: Capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.