fbpx
Skip to main content

Ευνοϊκότερη η ρύθμιση των 100 δόσεων για μικρο-οφειλέτες

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που έχουν εντάξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Με ειδική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή "απλοποιείται" το καθεστώς διατήρησης των άτοκων δόσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του νέου πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο μέχρι 5.000 ευρώ ρυθμισμένης με το ν. 4321/2015, το επιτόκιο παραμένει μηδενικό εάν δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων του οφειλέτη. Δηλαδή παύει να συνυπολογίζεται στο όριο των 150.000 ευρώ η συνολική αντικειμενική αξία των εκτός σχεδίων πόλεων αγροτεμαχίων που τυχόν κατέχει ο μικροοφειλέτης.

Ειδικότερα, με την διάταξη που ισχύει σήμερα προβλέπεται ότι αν η συνολική αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων του μικροοφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, τότε η ρυθμισμένη οφειλή του παύει να απαλλάσσεται από τόκους και θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Με τη νέα διάταξη, προβλέπεται ότι αν η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων η οποία λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η αντικειμενική αξία μόνο των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων, είναι πάνω από 150.000 ευρώ τότε χάνεται η απαλλαγή από τους τόκους και επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 5%.

Σήμερα εξάλλου λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της  πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αν δεν πληρωθεί καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία "η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους".

Άρα, ο οφειλέτης θα πρέπει να λάβει ατομική ειδοποίηση στην οποία θα του δίνεται προθεσμία 30 ημερών για να τακτοποιήσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του (την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ).

Αν περάσουν οι 30 μέρες που θα του δίνονται μέσω της ειδοποίησης και δεν τακτοποιήσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή (αν δηλαδή δεν πληρώσει μέσα στις 30 αυτές μέρες την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ ή αν δεν την ρυθμίσει μαζί με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση) τότε κινδυνεύει να χάσει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.