fbpx
Skip to main content

Ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων για τους μεγαλο-οφειλέτες

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία καθορίζονται οι ταχείες διαδικασίες για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων όδων φορολογούμενων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, τα οποία ξεπερνούν τις 70.000.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση:

- Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει κατάλογο με τα στοιχεία των οφειλετών και το ακριβές ύψος της οφειλής τους. Ο κατάλογος αυτός αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες.

- Οι τράπεζες προχωρούν σε αναλυτική διασταύρωση της βάσης των καταθετών τους με βάση τα στοιχεία που έλαβαν από την ΔΗΛΕΔ και εφόσον εντοπίσουν τραπεζικά υπόλοιπα των οφειλετών τα δεσμεύουν και ενημερώνουν ηλεκτρονικά την ΔΗΛΕΔ.

- Η ΔΗΛΕΔ προωθεί τα στοιχεία με ηλεκτρονικό τρόπο στα τμήματα δικαστικού των εφοριών, τα οποία εκδίδουν ηλεκτρονικό κατασχετήριο, το οποίο πρέπει να εκτελεστεί, δηλαδή να γίνει κατάσχεση εντός 5 ημερών από την έκδοσή του.​

Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να προστατέψουν από κατάσχεση έναν τραπεζικό λογαριασμό και για πόσο έως και 1250 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ο λογαριασμός να δηλωθεί σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εκκρεμούσε η έκδοσή της. Να σημειωθεί ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν κατασχέσεις και για μικρότερα ποσά, δηλαδή για οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στην εφορία φόρους τους οποίους δεν έχουν ρυθμίσει. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ για το τμήμα του μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. Προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που για έκτακτες φορολογίες ωστόσο ανέρχεται σε έως 24 δόσεις.

Οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων γίνονται μέσω της αποστολής ειδικού κατασχετηρίου στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καταβάλλουν τη σύνταξη.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ν. 4336/2015, με απόφαση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η διαδικασία δέσμευσης χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με συνολικές βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα διενεργείται κεντρικά με ηλεκτρονικά μέσα από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ.

Οι παραπάνω απαιτήσεις θα δεσμεύονται για πέντε εργάσιμες ημέρες προκειμένου στο διάστημα αυτό να επιβάλλεται κατάσχεση από τη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

Εάν δεν επιβληθεί κατάσχεση εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η δέσμευση αίρεται αυτόματα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.