fbpx
Skip to main content

Νέο "φέσι" 1,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στην εφορία

Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιούργησαν οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο καθώς άφησαν απλήρωτους φόρους, φορολογικά πρόστιμα και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Παρά τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έδωσε μια ανάσα στους φορολογούμενους τους προηγούμενους μήνες, ο όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται καθώς η εισοδηματική πίεση στα νοικοκυριά παραμένει αμείωτη –αν όχι εντεινόμενη- λόγω της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση και των capital control.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Νοέμβριο το σύνολο του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των οφειλών προς την εφορία που έμειναν απλήρωτες μέσα στο 2015 διαμορφώθηκε στα 11,833 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 10,380 που ήταν τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις οφειλών εντός του έτους καθώς οι φορολογούμενοι είχαν να πληρώσουν πολλαπλές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, δόση οφειλών κλπ) ενώ ακόμη μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση τον τρέχοντα μήνα  καθώς υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας.

Εντύπωση προκαλεί και το στοιχείο της ΓΓΔΕ περί "αποτελεσματικού" ληξιπρόθεσμου χρέους, δηλαδή του χρέους που εμφανίζει μεγαλύτερης πιθανότητες είσπραξης, αφού δεν περιλαμβάνει οφειλές όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα και οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που δόθηκαν από το δημόσιο σε ιδιωτικούς φορείς. Το "αποτελεσματικό" νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ήταν τον Νοέμβριο 7,2 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι τον Νοέμβριο έμειναν απλήρωτοι φόροι αυτού του ύψους και αφορούσαν κατά κύριο λόγο ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.α.

Τα συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο αστρονομικό ποσό των 83,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή όσο είναι περίπου τα φορολογικά έσοδα δυο κρατικών προϋπολογισμών. Το αντίστοιχο ποσό στο τέλος Οκτωβρίου ήταν 82,2 δισεκατομμύρια. Έτσι , τον Νοέμβριο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων παρουσίασε αύξηση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα 71,8 δισεκατομμύρια έναντι 71,7 τον Οκτώβριο. Η μείωση αυτή κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις κατά κύριο λόγο μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.