fbpx
Skip to main content

Ανατροπές σε φόρους και τέλη λόγω μείωσης των αντικειμενικών

Αναδρομικές μειώσεις σε φόρους και δημοτικά τέλη φέρνει το σχέδιο  του υπουργείου οικονομικών για μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών 20%  παντού, ακόμη και στις περιοχές που οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν, κατά πάσα πιθανότητα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, όπως επιτάσσει η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Οι τιμές αυτές θα είναι.... "προσωρινές" μέχρι την θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο καθεστώς, οι αξίες επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση, την κατοχή και την χρήση ακινήτων να είναι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πολύ πιο χαμηλές από τις ισχύουσες σήμερα, οι οποίες εξακολουθούν να προσδιορίζονται με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007.

Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., προτείνεται μείωση 5%, με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 600 ευρώ ανά τ.μ.), οι οποίες προτείνεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Για τις περιοχές με "μεσαίου" ύψους αντικειμενικές τιμές, της τάξεως των 1.550- 3.000 ευρώ ανά τ.μ., στις οποίες βρίσκεται και ο κύριος όγκος των αστικών ακινήτων, οι εισηγήσεις είναι να μειωθούν κατά 15-20% οι αντικειμενικές τιμές. Όσον αφορά τις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές, η τελική εισήγηση είναι για μείωση 10%.

Με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, οι φόροι στα ενοίκια των κατοικιών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων. Διευκρινήσεις θα πρέπει να δοθούν για το αν θα γίνουν συμψηφισμοί ή θα επιστραφεί το υπερβάλλον ποσό από φόρους και δημοτικά τέλη που έχουν πληρωθεί από τη 21η Μαΐου.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου φόρου κατοχής περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων θα πρέπει οι υπόλοιπες παράμετροι υπολογισμού του φόρου να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μειωθούν κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ τα έσοδα που θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα των μεταβολών που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες:
Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω
•    σημερινή αντικειμενική αξία: 76.500 ευρώ
•    νέα αξία: 72.630 ευρώ
Διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Χαϊδάρι
•    σημερινή αντικειμενική αξία: 108.000 ευρώ
•    νέα αξία: 102.600 ευρώ
Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη
•    σημερινή αντικειμενική αξία: 190.000 ευρώ
•    νέα αξία: 161.500- 152.000 ευρώ
Διαμέρισμα 150 τ.μ. στο Χολαργό
•    σημερινή αντικειμενική αξία: 330.000 ευρώ
•    νέα αξία: 280.500- 264.000 ευρώ

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.