fbpx
Skip to main content

Προς ενιαία κλίμακα στην φορολογία εισοδήματος

Την καθιέρωση μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, στην φορολογία εισοδήματος φαίνεται πως σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

Από την φορολόγηση με βάση την ενιαία κλίμακα θα εξαιρούνται ορισμένες μόνο κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων. Επίσης θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου , όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ., οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ..

Το νέο σύστημα της ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα λειτουργεί, συγκεκριμένα, ως εξής:

 Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του από όλες τις πηγές με μια φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο όριο μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό θα ξεκινά η κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα είναι "προοδευτική". Δηλαδή στη νέα κλίμακα θα υπάρχουν πολύ περισσότερα – και άρα πιο μικρά - κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος και αντιστοίχως πολύ περισσότεροι φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται πιο ομαλά. Η προοδευτικότητα της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα υπάγεται σε αυτήν το άθροισμα όλων σχεδόν των εισοδημάτων του φορολογούμενου θα έχουν ως συνέπεια την μεταφορά φορολογικών βαρών από τα χαμηλά προς τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα.

Όπως υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ενσωματωθούν στην ενιαία κλίμακα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.