fbpx
Skip to main content

Βελτιώθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο

Χαμόγελα σκόρπισε στο επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας η αναφορά των αρμόδιων υπηρεσιών για την  πορεία των φορολογικών εσόδων κατά τον τελευταίο κρίσιμο μήνα του έτους. Τα φορολογικά έσοδα, παρά την ύφεση στην οικονομία, παρουσίασαν σημαντική άνοδο ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη περυσινή απόδοση.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη η οποία θα αποτελέσει και όπλο της κυβέρνησης στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις αναμενόμενες πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr:
- τον Δεκέμβριο τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά 595 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 12,22%
- στο σύνολο του 12μηνου του 2015 τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 12μηνο του 2014. Η αύξηση αυτή αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία επέστρεψε το περασμένο έτος σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης αν όχι σε μικρή ύφεση.

Η καλύτερη των αναμενόμενων πορεία των φορολογικών εσόδων οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην υψηλή εισπραξιμότητα φόρων αλλά και την εισπρακτική απόδοση δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλή εμφανίζεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ και τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται να επιτευχθεί ή και να ξεπεραστεί ο στόχος για είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θετική ήταν και η επίδοση από τα τέλη κυκλοφορίας καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περιορίστηκε ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Θετικά κινούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας καθώς αρχίζουν να αποδίδουν οι αυξήσεις συντελεστών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού με την τρόικα.

Ώθηση στα φορολογικά έσοδα έχει δώσει και η ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς πλέον ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που καθυστερούν τις δόσεις τους λόγω του φόβου τους για απώλεια της ρύθμισης.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.