fbpx
Skip to main content

Έρχονται ποινές φυλάκισης σε όσους δεν δηλώσουν το μαύρο χρήμα

Ζήτημα ημερών είναι να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη μαύρων καταθέσεων και μετρητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ρύθμιση, όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" του Σαββάτου και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, θα συνοδεύεται από πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν αποκαλύψουν τα κεφάλαιά τους και εντοπιστούν.

Η απόφαση για την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας αναφορικά με τα ζητήματα φοροδιαφυγής πάρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας όπου οριστικοποιήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα και τα θέματα των κρατικών εσόδων.

Ο σχεδιασμός που στοχεύει στο να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων με την κυριότερη από αυτές την θέσπιση νέας δρακόντειας νομοθεσίας για όσους εντοπισθούν στο μέλλον να διαθέτουν μαύρα κεφάλαια τα οποία όμως όταν τους δόθηκε η δυνατότητα δεν τα νομιμοποίησαν.

Η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή θα γίνει από ένα όριο απόκρυψης κεφαλαίων και πάνω (π.χ. 100.000 ευρώ)και σε πολύ μεγάλα ποσά θα φθάνει ακόμη και στη φυλάκιση χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή στην πράξη ο φοροφυγάς θα οδηγείται στην φυλακή, όπως συμβαίνει σήμερα με την μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο.

Η θέσπιση πολύ αυστηρής νομοθεσίας για την απόκρυψη "μαύρων" κεφαλαίων θα γίνει και υπό την ευλογία της τρόικας και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει επανειλημμένως συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ειδικά μεγάλης, η ποινική διαδικασία να μην αναστέλλεται για κανέναν λόγο.

Πρακτικά αυτό που θα θεσπιστεί νομικά θα είναι η μείωση των ορίων απόκρυψης εισοδήματος πάνω από τα οποία θα ασκείται ποινική δίωξη στον φορολογούμενο καθώς και η αύξηση των ποινών φυλάκισης για την απόκρυψη, ειδικά μεγάλων ποσών.

Τι ισχύει σήμερα

Με το υφιστάμενο ποινολόγιο της εφορίας όποιος διαπράττει "έγκλημα φοροδιαφυγής" τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκρύψει από την εφορία  ξεπερνά τις τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ή αν πρόκειται για ΦΠΑ τις 50.000 ευρώ. Η ποινική νομοθεσία προβλέπει ότι επιβάλλεται κάθειρξη (δηλαδή ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών) αν το ποσό του Φπα που δεν αποδόθηκε ή επεστράφη παρανόμως  ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ή τις εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς.

Δηλώστε και σώστε

Η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας στοχεύει στο να πετύχει εισπρακτικά και η επικείμενη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη "μαύρων κεφαλαίων". Η ρύθμιση αναμένεται να έρθει στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του μήνα και πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις ή μετρητά τα οποία έχουν αποκτήσει χωρίς να έχουν πληρώσει τους σχετικούς φόρους εισοδήματος ή άλλους φόρους να πληρώσουν και να τα νομιμοποιήσουν.

Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα του έτους που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να καρπωθούν μεγάλες εκπτώσεις στην περίπτωση που προχωρήσουν με τα χρήματα σε επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης από το φόρο της ρύθμισης έως και 60% εφόσον ο καταθέτης προχωρήσει σε τοποθέτηση των κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, σε προθεσμιακή κατάθεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε σύσταση μιας νέας επιχείρησης κ.α.

Επιχείρηση "φοροδιαφυγή"

Εκτός από την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για την απόκρυψη κεφαλαίων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει και σε μια σειρά κινήσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

-σύνδεση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να δαπανήσουν ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λάβουν την έκπτωση στον φόρο που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα ένα ποσό 8.000 έως 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνει περισσότερο φόρο.
-καθιέρωση της λεγόμενης φόρο-λοταρίας. Όλοι οι φορολογούμενοι, όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα έχουν το δικαίωμα –και όχι την υποχρέωση- να συγκεντρώνουν αποδείξεις σε φυσική μορφή προκειμένου να συμμετάσχουν σε κληρώσεις στοιχείων της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, όπως ακίνητα και ΙΧ.
-σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να φέρει στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικό μάθημα μέσω του οποίο θα επιχειρείται να καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση στους μαθητές. Οι μαθητές θα μαθαίνουν ότι όλες οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες χρηματοδοτούνται με τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες καθώς και ότι όταν ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τους φόρους του ουσιαστικά αποστερεί υπηρεσίες από τους συμπολίτες τους. Με το μάθημα θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί έτσι ο βαθύς αντικοινωνικός χαρακτήρας της φοροδιαφυγής.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.