fbpx
Skip to main content

"Πικρά" σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα

Κρούσεις από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχει δεχτεί το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας για τη νέα φορολογική κλίμακα προκειμένου να πληροφορηθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο.

Αυτό το ενδιαφέρον από την πλευρά του κουαρτέτου των θεσμών αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα της φορολογίας του εισοδήματος και του καίριου ρόλου που αυτό μπορεί να παίξει στην κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού μπορεί να προκύψει από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον σε επίπεδο, σεναρίων έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για το ποια μορφή φορολογικής κλίμακας φέρνει ποιά φορολογικά έσοδα. Στους υπολογισμούς αυτούς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν βρει βοήθεια από ένα πολύτιμη βοήθεια από ένα ειδικό λογισμικό που έχει προσφέρει η μόνιμη ομάδα τεχνικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο λογισμικό αυτό φορτώνονται φορολογικοί συντελεστές και κλιμάκια και για καθένα από αυτά προκύπτει το αποτέλεσμα σε επίπεδο φορολογικών εσόδων.


Η εξέταση των σεναρίων για τη νέα φορολογική κλίμακα γίνεται υπό τους περιορισμούς και τις προβλέψεις που έχει θέσει στην κυβέρνηση η συμφωνία του καλοκαιριού. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα και την επανεξέταση του "προγραμματισμού" της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που δίνεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


Με δεδομένο ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι 42% (για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ) και ο ανώτατος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης είναι 8%, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν και ανώτατο συντελεστή 50% ( λόγω ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα).


Το ζητούμενο, όμως, είναι σε ποιο επίπεδο εισοδήματος και πάνω θα επιβληθεί ο φορολογικός συντελεστής 50%. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ακόμη και επιβολή του πάνω από τα 60.000 ή και τα 50.000 ευρώ. Το που θα τοποθετηθεί τελικά, όμως, (αν τελικά γίνει η ενσωμάτωση της κλίμακας καθώς το ΥΠΟΙΚ έχει βάσιμες αντιρρήσεις) θα εξαρτηθεί από το μέρος του δημοσιονομικού κενού που θα κληθεί να καλύψει η φορολογική κλίμακα.


Εκτός από το ύψος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και τη γραμμή του εισοδήματος που αυτός πρόκειται να τοποθετηθεί, υπάρχει και το θέμα της έκπτωσης φόρου τω 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και εξαντλείται στα 42.000 ευρώ.  Προβλέπεται, όπως αναφέρθηκε, "επαναπρογραμματισμός" της έκπτωσης φόρου. Το πώς θα γίνει αυτός ο επαναπρογραμματισμός εξαρτάται, επίσης, από το μέρος του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλύψει η νέα φορολογική κλίμακα. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ακόμη και εξάντληση της έκπτωσης σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος, όπως για παράδειγμα, τα 35.000 ή και 30.000 ευρώ.

Πόσες κλίμακες

Κρίσιμο είναι και το πόσες φορολογικές κλίμακες θα υπάρχουν. Το σημερινό σύστημα προβλέπει τρείς κλίμακες, Μια για τους μισθωτούς, μια για το εισόδημα από ενοίκια και μια για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες). Στόχος του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας είναι να υπάρχει ενιαία κλίμακα για τους μισθούς και το εισόδημα από ενοίκια που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και εισόδημα από ακίνητα.


Ωστόσο, τα σενάρια αυτά προσκρούουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εναντίωση των θεσμών που δεν επιθυμούν να αλλάξει ο σημερινός τρόπος φορολόγησης και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φορολόγηση των ακινήτων που είναι ήδη υπερφορολογημένα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.