fbpx
Skip to main content

Παράταση προθεσμίας στα δικαιολογητικά για τον νόμο Κατσέλη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όσους είχαν καταθέσει κατά το παρελθόν αίτηση ένταξης στον νόμο 3869 –γνωστό ως νόμο Κατσέλη– και οι οποίοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν το αίτημά τους έως τις 19 Φεβρουαρίου, γράφει η kathimerini.gr

Η σχετική υποχρέωση αφορά πάνω από 100.000 οφειλέτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου δικαιολογητικά, επικαιροποιώντας την αίτησή τους για υπαγωγή στον νόμο.

Η καθυστέρηση που σημειώνεται δημιουργεί την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου οι δανειολήπτες να μη χάσουν το δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών τους με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε άλλαξε ο νόμος προς το δυσμενέστερο.

Οι οφειλέτες αυτοί προστίθενται στον τεράστιο όγκο εκείνων που έσπευσαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έως τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, εκτινάσσοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ το σύνολο των αιτούντων κοντά στις 200.000!

Η υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων με καταληκτική ημερομηνία τη 19η Φεβρουαρίου θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2015, και η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, εντοπίζεται στις τράπεζες, οι οποίες, επικαλούμενες τον τεράστιο όγκο αιτημάτων –τόσο από αυτούς που θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους όσο και από αυτούς που κατέθεσαν νέες αιτήσεις– αδυνατούν, όπως υποστηρίζουν, να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αφορούν βεβαιώσεις οφειλών, αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων, αλλά και τυχόν καταγγελίες τους.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την υποβολή επικαιροποιημένων στοιχείων για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, όπως εκκαθαριστικά σημειώματα, καταστάσεις μισθοδοσίας, αλλά και αντίγραφο ποινικού μητρώου, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να προσκομιστούν εις διπλούν εάν ο οφειλέτης είναι έγγαμος.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των καθυστερήσεων στη χορήγηση των συμβάσεων ήταν και ο λόγος για την επιβολή προστίμων ύψους 238.000 ευρώ στις τράπεζες.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.