fbpx
Skip to main content

Πάλι με φόρους θέλουν να κλείσουν τη "μαύρη τρύπα"

Στην εύκολη αλλά αποδεδειγμένα αναποτελεσματική λύση της αύξηση των φόρων καταφεύγει και πάλι η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού που προβλέπεται στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Η φορολογική κλίμακα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων από αυτήν που απαιτείται στο μνημόνιο.

Ας δούμε τους αριθμούς. Από τη συμφωνία του καλοκαιριού έχει προβλεφθεί ότι τα φορολογικά έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 288 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα γίνει με παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, όπως για παράδειγμα με μέτρα όπως ο "επαναπρογραμματισμός της έκπτωσης φόρου" που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων και η παρεμβάσεις στη φορολόγηση των αγροτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων είναι αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία και η απάντηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη μπαίνοντας στο Χίλτον για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ρωτήθηκε για το ύψος των πρόσθετων εσόδων που φέρνει η ελληνική πρόταση για τη φορολογία και συγκεκριμένα αν είναι τα 300 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο. Απάντησε μονολεκτικά αλλά με νόημα: "Τουλάχιστον αυτά".

Πρακτικά αυτό που σχεδιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι να κλείσει σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που έχει προσδιοριστεί για τη διετία 2017-2018 με περισσότερους φόρους και όχι με περικοπή δαπανών, η οποία κατά κανόνα και εμπειρία έχει δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με την αύξηση των φόρων, στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Να σημειωθεί, ότι η ελληνική πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος προβλέπει η φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων με βάση ενιαία φορολογική κλίμακα. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη απορριφθεί από τους θεσμούς καθώς θεωρείται αντιαναπτυξιακή και κίνητρο για φοροδιαφυγή. Εναλλακτικά έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος αλλά με αυξημένους συντελεστές. Έτσι προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια, φορολόγηση του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών που έχει υψηλότερους συντελεστές για εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ και προσθήκη νέου συντελεστή 50% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 60.000 ευρώ στην κλίμακα μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα αδιευκρίνιστα μέτρα που οφείλει να διευκρινίσει η κυβέρνηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος  ανέρχονται σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει και αυτό το κενό να καλυφθεί με περισσότερους φόρους.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.