fbpx
Skip to main content

Πνίγουν τις επιχειρήσεις οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 695 εκατομμυρίων ευρώ χρωστά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στις επιχειρήσεις λόγω μη έγκαιρης επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Σε μια εποχή που το ελληνικό δημόσιο απαιτεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους και μάλιστα στην ώρα τους αφού η καθυστέρηση χρεώνεται με προσαυξήσεις, χρωστά τεράστια ποσά σε επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα για να παραμείνουν ζωντανές.

Τα στοιχεία της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που δημιουργείται στις επιχειρήσεις λόγω της μη έγκαιρης επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ειδικότερα, σε όλες τις εφορίες έχουν συσσωρευτεί 45.492 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό που έχουν αιτηθεί οι επιχειρήσεις με αυτές τις αιτήσεις ανέρχεται σε 694,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι το στοιχείο για τον μέσο χρόνο αναμονής από την υποβολή της αίτησης μέχρι την επιστροφή του φόρου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 356 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εφοριών που καθυστερούν να επιστρέψουν τον ΦΠΑ ακόμη και 1.611 ημέρες, δηλαδή περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και ακόμη ένα στοιχείο. Ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που εκκρεμεί για να επιστραφεί αφορά μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 45.492 αιτήσεις οι 4.361 εκκρεμούν για περισσότερες από ενενήντα ημέρες. Και το εντυπωσιακό είναι ότι το ποσό που εκκρεμεί για αυτές τις αιτήσεις ανέρχεται σε 615,4 εκατομμύρια ευρώ. Επί της ουσίας πρόκειται κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο χρωστά σημαντικά ποσά από επιστροφές ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επιστροφών ΦΠΑ αφορά εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η μη έγκαιρη επιστροφή ΦΠΑ αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες και με το κλείσιμο της  κάνουλας της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.