fbpx
Skip to main content

Η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Ανεξαρτήτως αν δοθεί παράταση, αρμοδίως, στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ως προς τα ΕΛΠ, ή έστω έχουμε μια αναστολή στην πρώτη εφαρμογή τους, η πορεία προς την αλλαγή των λογιστικών διαδικασιών που επαγγέλλονται είναι προδιαγεγραμμένη.

Η μεταφορά «τεχνογνωσίας» από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα προς την καθημερινή λογιστική αντιμετώπιση των γεγονότων και πράξεων που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία μιας οντότητας, είναι γεγονός.

Τα νέο λογιστικό πεδίο εμφανίζεται αφενός μεν απλοποιημένο και καθόλου τυπολατρικό, αφετέρου, εφαρμόζει μεθόδους και πρακτικές που τείνουν να παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα της περιουσίας της οντότητας.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και το 2014 (ΕΓΛΣ), η επιχείρηση μετά τις πολύπλοκες, σε ένα βαθμό, εγγραφές που έπρεπε να διενεργήσει στο τέλος της χρήσης, ώστε οι λογαριασμοί οργανικών εσόδων και εξόδων να συγκεντρωθούν αρχικά στον λογαριασμό γενικής εκμετάλλευσης, με σκοπό τον προσδιορισμό του αποτελέσματος εκμετάλλευσης, το οποίο εν συνεχεία θα ακολουθούσε την πορεία του μέσα από τους αποτελεσματικούς λογαριασμούς της ομάδας 8, τον επιμερισμό των δαπανών κατά λειτουργικό προορισμό μέσω του φύλλου μερισμού, μέχρι να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα της χρήσης. Ακολουθούσε η φορολογική αναμόρφωση και η διάθεση των αποτελεσμάτων, μέσω του λογαριασμού 88. Στην παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, καταρτιζόταν η κατάσταση γενικής εκμετάλλευσης (η οποία καταχωριζόταν στο βιβλίο Απογραφών) και ακολουθούσε η δημοσιοποίηση του ισολογισμού, της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης και του πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων.

Στο νέο πεδίο των ΕΛΠ, οι λογαριασμοί εξόδων - ζημιών (ομάδα 6) και εσόδων - κερδών (ομάδα 7) συγκεντρώνονται (μετά τις τυχόν τακτοποιήσεις, λόγω της αρχής του δεδουλευμένου) στον λογαριασμό 82.01, το πιστωτικό υπόλοιπο του οποίου θα απεικονίζει το κέρδος της περιόδου, ενώ το χρεωστικό υπόλοιπο θα απεικονίζει την ζημιά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας διαδικασίας είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει προκύψει μετά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, ο οποίος λογιστικοποιείται ως έξοδο (69.01), εφόσον φυσικά εξάγεται φορολογητέο εισόδημα. Αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός του υπολογισμού της διαφοράς της λογιστικής και της φορολογικής βάσης, ώστε σε κάθε περίπτωση να προκύπτει το φορολογητέο αυτό αποτέλεσμα και ο συντελεστής φόρου να υπολογίζεται επί αυτού. Παράλληλα, η λογιστική βάση προετοιμάζει την πραγματική εικόνα της περιουσίας, μέσω της διαρκούς παρακολούθησής της.

Τα ΕΛΠ δεν προβλέπουν την σύνταξη Πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, κατά το κλείσιμο της χρήσης δεν διενεργούνται λογιστικές εγγραφές διάθεσης. Το καθαρό αποτέλεσμα, όπως έχει προκύψει από την συγκέντρωση των λογαριασμών αποθεμάτων, εσόδων, κερδών, εξόδων και ζημιών στον 82.01 «Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών», μεταφέρεται μέσω του 82.02 «Καθαρό κέρδος περιόδου», ή του 82.03 «Καθαρή ζημιά περιόδου», μετά την αφαίρεση και του φόρου εισοδήματος, όπως σημειώσαμε ήδη, στον λογαριασμό 49 «Αποτελέσματα σε νέο». Η διάθεση των κερδών όταν εγκριθεί και οριστικοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο της ΑΕ ή της ΕΠΕ (ΓΣ), άρα σε ημερομηνία της επόμενης χρήσης, θα πραγματοποιηθεί και η σχετική λογιστική εγγραφή.

Συνεπώς, κατά την τρέχουσα ημερομηνία της ΓΣ (πχ 30/6, της επόμενης χρήσης), τα ποσά που αφορούν στην διάθεση των κερδών, θα μεταφερθούν στους οικείους λογαριασμούς διανομής ή αποθεματικών.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, οι βασικές αρχές της Λογιστικής δεν αλλάζουν. Ο υπολογισμός της τιμής κτήσης με τις παραδεκτές αρχές (Μέση σταθμική τιμή, της σειράς εξάντλησης – FIFO - κ.λπ.,  εκτός από την αντίστροφη της σειράς εξάντλησης – LIFO – που δεν επιτρέπεται η χρήση της), ο υπολογισμός του κόστους των πωληθέντων (ΑΑ + Αγορές – ΤΑ), η μεθοδολογία προσδιορισμού των αποσβέσεων των παγίων στοιχείων (ωφέλιμα χρόνια ζωής του παγίου, σταθερή μέθοδος, φθίνουσα μέθοδος, μέθοδος των παραγόμενων μονάδων κ.λπ.), δεν διαφοροποιούνται ιδιαιτέρως.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου τοπίου της λογιστικής απεικόνισης των γεγονότων που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία της οντότητας, καθώς και στον τρόπο που θα προκύπτουν τα λογιστικά κέρδη, είναι η προσπάθεια προσέγγισης στην, όσο το δυνατόν, πραγματική  εικόνα της περιουσίας.

Η Διοίκηση (Υπουργείο Οικονομικών, ΓΓΔΕ, ΕΛΤΕ) οφείλει να μεριμνήσει ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις, με στόχο την ορθή εφαρμογή των οικείων διατάξεων για τα ΕΛΠ και την ομοιόμορφη και σύννομη κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Κλείνοντας το σημείωμα θέλω να επισημάνω ότι με το προηγούμενο καθεστώς του ΕΓΛΣ, διδαχτήκαμε, μάθαμε και διδάξαμε την Λογιστική. Ουδείς απορρίπτει ή διαγράφει τις ωφέλειες και τα θετικά στοιχεία - γνώσεις που αποκομίσαμε από την πορεία του προηγουμένου συστήματος. Ας μη ξεχνάμε, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, ότι μέχρι και την δεκαετία του 1980 στα λογιστήρια των επιχειρήσεων ο «καθένας έκανε ό,τι ήθελε». Το ΕΓΛΣ, έβαλε τάξη, ομοιομορφία, καθιέρωσε τον επαγγελματισμό και δρομολόγησε την πιστή εφαρμογή των κανόνων της Λογιστικής. Όμως, η εφαρμογή της αρχής του ιστορικού κόστους, που ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του, αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας, ότι δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς την απεικόνιση της αληθινής και τρέχουσας περιουσιακής κατάστασης ενός οικονομικού οργανισμού.

Αυτό το ζήτημα έρχονται να επιλύσουν τα ΕΛΠ.

Σε πρώτη φάση, γιατί έχει και συνέχεια…

Νίκος Σγουρινάκης  

Λογιστής Φοροτεχνικός

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.