fbpx
Skip to main content

Αλλαγές στη νομιμοποίηση "μαύρων" καταθέσεων ζητούν οι Θεσμοί

Ενστάσεις έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στην πρόταση που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο για τη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα τεχνικά κλιμάκια δεν συμφωνούν με την παροχή εκπτώσεων στο φόρο νομιμοποίησης των αδήλωτων κεφαλαίων θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιβραβεύονται φορολογούμενοι που δεν ήταν ειλικρινείς και έτσι δημιουργείται ηθικός κίνδυνος για επανάληψη ανάλογων συμπεριφορών και στο μέλλον. Από την άλλη, όμως, η μη παροχή εκπτώσεων και η πληρωμή του συνόλου του φόρου καθιστά ουσιαστικά τη ρύθμιση μη ελκυστική για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια, απειλώντας έτσι την εισπρακτική της επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους έχουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό κεφάλαια για τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί, να τα δηλώσουν καταβάλλοντας φόρο εισοδήματος.

Η πρόταση για τη σχετική ρύθμιση που εστάλη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προέβλεπε:

-τον υπολογισμό του φόρου για τη νομιμοποίηση των μαύρων καταθέσεων με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα

-την παροχή έκπτωσης 30% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου

-την παροχή έκπτωσης έως και 60% εφόσον το ποσό που νομιμοποιείται τοποθετείται σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προθεσμιακή κατάθεση σε ελληνική τράπεζα, αγορά ακινήτου ή σύσταση μιας επιχείρησης.

Οι κίτρινες κάρτες

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εκφράσει μια σειρά αντιρρήσεων για το παραπάνω σχήμα. Πιο συγκεκριμένα, δεν θέλουν να δοθεί έκπτωση στο φόρο που θα προκύψει από την κλίμακα αλλά μόνο να υπάρξει απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη δήλωση του εισοδήματος.

Το μόνο κίνητρο που επιθυμούν να δοθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης είναι η πληρωμή του φόρου σε πολλές δόσεις αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει το φόρο σε πολλές δόσεις εφόσον προχωρήσει στην επένδυσή του σε ακίνητα ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και για την παροχή κινήτρων με τη μορφή τοποθέτησης των κεφαλαίων που δηλώνονται σε ελληνικά επενδυτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι εγείρονται νομικά ζητήματα όσον αφορά στην κοινοτική νομοθεσία.

Το τι θα γίνει τελικά θα προκύψει από διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Από τν πλευρά του το οικονομικό επιτελείο θέλει η ρύθμιση να είναι ελκυστική για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια προκειμένου να έχει και εισπρακτική επιτυχία. Από την άλλη οι θεσμοί επιθυμούν η ρύθμιση να μην επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί ότι χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση της ρύθμισης δεν υπάρχει, ωστόσο, με βάση δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Το πιθανότερο, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, είναι να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.