fbpx
Skip to main content

Ρυθμίσεις για ενοίκια και μπλοκάκια

Σειρά διατάξεων που θα επιτρέψουν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6 εκατ. φορολογουμένους θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης, σύμφωνα με το efsyn.gr.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τις νέες προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια».

Οσοι δηλαδή εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Tο νέο έντυπο (Ε1) ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.
Αύξηση συντελεστών

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα. Μελετάται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40-45% για όσους έχουν εισοδήματα από αυτή την πηγή που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015. Δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ή διαφορετικά να γίνει νέα εκκαθάριση και να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Ο εισπρακτικός στόχος από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.