fbpx
Skip to main content

Επιχειρήσεις: «Μουδιασμένο» το πρώτο δίμηνο του 2016

Για ελαφρά πτωτικό Ιανουάριο και ακόμη χειρότερο Φεβρουάριο μιλούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς. «Πονοκέφαλος» οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Δυνατή η αναστροφή του κλίματος τους επόμενους μήνες υπό... προϋποθέσεις.

Ήδη κατά τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η ροή δημοσίευσης των ετήσιων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πορεία των αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι φέτος σχετικά περιορισμένο, κυρίως για τους τρεις παρακάτω λόγους:

Πρώτον, υπάρχει ήδη η «πρόγευση» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η οποία συμπεριελάμβανε σε μεγάλο βαθμό και τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Δεύτερον, οι «συγκινήσεις» του τελευταίου τριμήνου ήταν σχετικά περιορισμένες, με κυριότερες την όποια ροή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις (κατασκευές και πληροφορική) που υλοποίησαν έργα του ΕΣΠΑ και την πτωτική πορεία της οικονομίας, όπως φάνηκε και από την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (-1,9% κατά το δ' τρίμηνο σε ετήσια βάση).

Και τρίτον και κυριότερο, ότι οι τιμές των ελληνικών μετοχών δεν επηρεάζονται αυτή την περίοδο από τις εκτιμήσεις για τα περυσινά εταιρικά μεγέθη, αλλά αντίθετα από τις διαμορφούμενες εξελίξεις σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο.

Γενικότερα, το ελληνικό χρηματιστήριο ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς θα εξελιχθεί το 2016 για τις επιχειρήσεις, καθώς:

• Από τη μια πλευρά βλέπει ένα μουδιασμένο πρώτο δίμηνο και φοβάται την επανάληψη των μακροπρόθεσμων περυσινών διαπραγματεύσεων («ζήτω που καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η θετική αξιολόγηση της Ελλάδας έως το Μάιο).

• Και από την άλλη πλευρά, γενικότερη πεποίθηση είναι ότι αν υπερπηδηθούν τα τρέχοντα εμπόδια, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να μπει σε θετική τροχιά από τους επόμενους κιόλας μήνες, με καταλύτες τον αυξημένο τουρισμό, τις υψηλότερες εξαγωγές και τη βελτιωμένη ψυχολογία που με τη σειρά της θα τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με έμπειρο οικονομικό παράγοντα, «το 2016 φαίνεται να έχει ξεκινήσει ελαφρά χειρότερα σε σχέση με πέρυσι στο λιανικό εμπόριο με σημαντικές διαφοροποιήσεις από κλάδο σε κλάδο. Αν αυτά συνέβησαν τον Ιανουάριο, κάπως μεγαλύτερη εκτιμάται ότι είναι η πτώση του Φεβρουαρίου. Αναμφίβολα, τα αγροτικά μπλόκα και το απεργιακό μέτωπο του μήνα επηρέασαν αρνητικά την όλη κατάσταση, καθώς έντονα παράπονα εκφράζονται τόσο από εξαγωγείς, όσο και από εισαγωγείς, που πέρα από τα capital controls καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις των κλειστών συνόρων και των μπλοκαρισμένων δρόμων».

Το οξύμωρο είναι ότι κατά το πρώτο φετινό δίμηνο καταγράφονται και μειωμένοι όγκοι κατανάλωσης βενζίνης, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Άλλο στέλεχος της αγοράς, επισημαίνει πως το όλο κλίμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και των εντάσεων στα κέντρα της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων έχουν στρέψει μέρος των καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα, τα μερίδια των οποίων μέσα στο 2016 φαίνεται πως είναι αυξημένα, σε αντίθεση με τα λοιπά καταστήματα που χάνουν έδαφος.

Το 2016 επίσης ξεκίνησε με χειρότερες επιδόσεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μετά την περυσινή εγρήγορση, τουλάχιστον το πρώτο φετινό εξάμηνο θα πρέπει να θεωρείται πτωτικό.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.