fbpx
Skip to main content

Στον αέρα ο σχεδιασμός για τα κρατικά έσοδα

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τα κρατικά έσοδα των επόμενων μηνών.

Η καθυστέρηση από την πλευρά των θεσμών της έγκρισης κατάθεσης στη βουλή ορισμένων διορθωτικών διατάξεων στο πεδίο της φορολογίας, καθυστερεί και την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων που είναι κρίσιμη για να αρχίσει να συνεχίσει να μπαίνει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται ότι θα φέρει συνολικά στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τον Μάρτιο, όμως, έως  και τον Ιούλιο (σύμφωνα με το ισχύον ημερολόγιο πληρωμής των φόρων) δεν υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους, αλλά μόνο η πληρωμή του ΦΠΑ στο τέλος κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και στο τέλος Απριλίου για τους μικρομεσαίους.

Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να ξεκινήσει νωρίτερα και η πληρωμή του φόρου. Με αυτόν τον τρόπο θα έμπαινε ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία για να αντιμετωπισθούν και οι ταμειακές υποχρεώσεις του δημοσίου των επόμενων μηνών (λήξεις δόσεων Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πληρωμή μισθών και συντάξεων κ.ά.).

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ ήθελε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει ακόμη και την 1η Φεβρουαρίου προκειμένου η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση να ξεκινήσει από τον Μάιο ή ακόμη και τον Απρίλιο. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής του φόρου εισοδήματος, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού, θα ξεκινούσε η πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει κολλήσει στο ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τους θεσμούς οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τις εκκρεμότητες αναφορικά με τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Αυτές προβλέπουν:
-την απαλλαγή από τα τεκμήρια των ανέργων και φοιτητών που έχουν πενιχρό εισόδημα από τόκους ή μερικά μεροκάματα,
-τη φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί,
-το νέο ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.