fbpx
Skip to main content

Συντάξεις: Που θα γίνουν περικοπές, πόσα θα παίρνουν οι συνταξιούχοι

Ανώτατο όριο εισοδήματος στις 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μια και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μια σύνταξη θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Σήμερα το ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισόδηματος για όσους λαμβάνουν πάνω από μια σύνταξη είναι τα 3.680 ευρώ και για όσους λαμβάνουν μόνο μια σύνταξη τα 2.773 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα ανώτατα όρια θα ισχύσουν, τουλάχιστον για το στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι έρχονται μειώσεις στα ανώτερα αυτά κλιμάκια αλλά δεν θα είναι οι μοναδικές.

Για τις επικουρικές η μείωση θα είναι 6-8%, ενώ για τις κύριες συντάξεις υπάρχει ακόμη το σενάριο για περικοπές πάνω από κάποιο ποσό. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για κλιμακωτές μειώσεις από τα 1.200-1.300 ευρώ και πάνω. Το ποσοστό των μειώσεων μένει να ανακοινωθεί.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η περικοπή του εφάπαξ, κοντά στο 15%, αλλά και του μερίσματος του Δημοσίου σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και άνω του 40%.

Παράλληλα από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί παρελθόν για 60.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν από 720 ως 800 ευρώ σύνταξη. Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν από τη σύνταξή τους ένα ποσό από 20 ως και 50 ευρώ.

Χθες ο ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

 «Δεν είναι κόκκινη γραμμή μου να υπερασπίσω τις συντάξεις των 3000 ευρώ» είπε ξεκάθαρα και σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ».

Κυρίως όμως «έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία από 600 έως 1.200 ευρώ» διευκρίνισε σε άλλη στιγμή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός

Βουλευτές

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με δικαίωμα που έχουν παλαιότεροι βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εισπράττουν δύο και τρεις συντάξεις.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στην κατανομή των βαρών και να τεθούν δίκαιοι κανόνες και για τους βουλευτές και τους αιρετούς.

Επανέλαβε ωστόσο ότι "μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις" υπογραμμίζοντας ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τόσο υψηλές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,6% του συνόλου των 2.656.704 συνταξιούχων.

"Οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και θα είναι πολλαπλάσια από τις εισφορές " κατάληξε.


Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.