fbpx
Skip to main content

«Βουτιά» του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Σημαντική πτώση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομική Συγκυρία που ανακοίνωσε χθες το ΙΟΒΕ, το οποίο αποδίδει την υποχώρηση, κυρίως στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πτώση σημείωσαν και οι Υπηρεσίες, ενώ σε Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο και Κατασκευές οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν ελαφρά.

Ο δείκτης έκλεισε τον Φεβρουάριο στις 89 μονάδες από 91,6 μονάδες τον Ιανουάριο και κινείται πλέον σε επίπεδα κατώτερα από τις 98,8 μονάδες, του Φεβρουαρίου 2015.

«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες», αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και επισημαίνουν ότι ειδικά ως προς τους καταναλωτές αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επηρεάζοντας δυσμενώς και τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες από 87,9 μονάδες, τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλεται, παράλληλα όμως αυξάνονται οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση. Μάλιστα στο θέμα των παραγγελιών- τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης αυξάνεται κατά 8 μονάδες, με το 36% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες. Ωστόσο για τους προσεχείς 3-4 μήνες οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αυξάνονται από τις 6 μονάδες στις 17 με το 29% των επιχειρήσεων να αναμένει ανάκαμψη, από 21% τον προηγούμενο μήνα. Ελαφρώς πτωτικές τάσεις καταγράφονται για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο, όπως και για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού. Σταθερές είναι οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες.

Ανοδικά κινείται το ισοζύγιο προβλέψεων για τις πωλήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, που υποδηλώνουν επιδείνωση. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν οριακά τον Φεβρουάριο, ο αρνητικός δείκτης για την απασχόληση αμβλύνθηκε, ενώ όσον αφορά στις τιμές το 71% των επιχειρήσεων (από 82% στην προηγούμενη έρευνα) προβλέπει σταθερότητα το επόμενο τρίμηνο και το 21% (από 13%) πτώση.

Στα «Καταναλωτικά Αγαθά» καταγράφηκε άνοδος, όπως και στα «Κεφαλαιουχικά Αγαθά», ενώ ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν τα «Ενδιάμεσα Αγαθά».

Στον τομέα των «Κατασκευών» ο δείκτης ανέβηκε στις 72,7 μονάδες από 65,6 μονάδες του Ιανουαρίου. Η βελτίωση του κλίματος ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προβλέψεων για το τρέχον επίπεδο εργασιών και της απασχόλησης. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ για τα Δημόσια 'Εργα οι προσδοκίες έμειναν σταθερές.

Για έκτο συνεχή μήνα ανέβηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, φθάνοντας στις 95, 9 μονάδες από 90,5 μονάδες, χάρη στις θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις. Τα αποθέματα αποκλιμακώνονται και παραμένουν στα χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.

Από τους επιμέρους κλάδους, στα «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός» ο δείκτης ανέβηκε στις 105,6 μονάδες από 79,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στα «Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση» καταγράφηκε υποχώρηση στις 86,8 μονάδες από 89,5 μονάδες, ενώ στα «Πολυκαταστήματα» ο δείκτης ανέκαμψε στις 102 από 81,5 μονάδες. Βελτίωση σημειώθηκε στα «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού», αλλά στα «Οχήματα - Ανταλλακτικά» υποχώρησε ελαφρά.

Κατακόρυφη πτώση σημειώθηκε στις «Υπηρεσίες», με τον Δείκτη να υποχωρεί στις 63,2 μονάδες από 77, 7 μονάδες τον Ιανουάριο, εξαιτίας των αρνητικών εκτιμήσεων για τη ζήτηση.

Τέλος, στην «Καταναλωτική Εμπιστοσύνη» καταγράφηκε νέα πτώση, λόγω της αυξανόμενης απαισιοδοξίας που εκφράζουν τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς και για την οικονομία της χώρας.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.