fbpx
Skip to main content

Με τις νέες αντικειμενικές ο φόρος ακινήτων το 2016, που μάλλον θα είναι ο ΕΝΦΙΑ!

Προς αναβολή οδεύουν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων που θα υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε χθες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε συνέντευξή του στη χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε, ουσιαστικά, ότι η ηγεσία του υπουργείου εγκαταλείπει, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, το σχέδιό της για κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αντικατάστασή του με ένα άλλο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων βάσει των πραγματικών τιμών της αγοράς. Προς το παρόν, όπως προκύπτει από τα όσα διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, δεν εγκαταλείπεται και το άλλο σχέδιο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο ακινήτων. Όμως, στην πορεία είναι πολύ πιθανό πλέον να ανατραπεί και αυτό το σχέδιο και εν τέλει να νομοθετηθούν απλές τροποποιήσεις στις κλίμακες και τους συντελεστές του ισχύοντος σήμερα ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων μειωμένων κατά 4% έως και 38% αντικειμενικών αξιών ακινήτων στον υπολογισμό του φόρου και να διασφαλιστεί και για το 2016 ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων. Ο κ. Αλεξιάδης αρκέστηκε να πει χθες ότι οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - κι όχι οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς – είναι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν τελικά για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. «Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η πληρωμή του φόρου αυτού να ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο ΙΙΙ, ακόμη κι αν τελικά εφαρμοστεί ένας νέος φόρος ακινήτων, στην θέση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου αυτού θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν εξαιτίας του υπολογισμού του με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και να δισφαλιστεί η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος «μνημονιακός» εισπρακτικός στόχος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.