fbpx
Skip to main content

«Κληρώνει» για τα εφάπαξ του ΤΠΔΥ και ταμειακά διαθέσιμα

Μετά την αναβολή του ΔΣ της περασμένης εβδομάδας, το σημερινό αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αφορούν καταρχήν στο σκέλος του εφάπαξ, αφού το Ταμείο καλείται, ύστερα από σχετική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, να ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη που να δείχνει τη βιωσιμότητά του.

Μια μερίδα των μελών του ΔΣ επιθυμεί να απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση και να ζητήσει η σχετική μελέτη να γίνει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει αναλογιστική μελέτη που θα δείχνει έλλειμμα στο Ταμείο, τότε ανοίγει και επίσημα ο «ασκός του Αιόλου» για να ξεκινήσει νέος γύρος περικοπών στα εφάπαξ. Ουσιαστικά, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προς όλους τους Τομείς Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, οδηγεί σε μείωση του εν λόγω βοηθήματος σε ποσοστό έως 35%, για να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν. Με δεδομένο ότι το ΤΠΔΥ χορηγεί τα εφάπαξ στο δημόσιο τομέα, δηλαδή περίπου το 60% του συνόλου, οι όποιες αποφάσεις παρθούν είτε σήμερα, είτε σε επόμενο ΔΣ, για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Εκτός όμως από το ζήτημα της αναλογιστικής μελέτης, προκύπτει και θέμα ταμειακών διαθεσίμων, που επίσης έμμεσα επηρεάζει την καταβολή των εφάπαξ. Το ΤΠΔΥ κάθε μήνα έχει ένα έσοδο, από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης των 25 εκατ ευρώ. Το κεφάλαιο αυτό, που προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ ετησίως, έως τώρα, μεταφέρεται στον Κοινό Λογαριασμό που υπάρχει για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΔΣ είναι στο εξής το μεγαλύτερο μέρος από το παραπάνω έσοδο να διατηρείται σε ξεχωριστό λογαριασμό και να μην μπαίνει στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ. Με τον τρόπο αυτό, οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι το επιτόκιο που θα δίνουν οι Τράπεζες θα είναι υψηλότερο, άρα το όφελος για το Ταμείο θα είναι μεγαλύτερο. Οι διαφωνούντες όμως, επισημαίνουν ότι εάν τα κεφάλαια αυτά τοποθετηθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό σε κάποια συστημική τράπεζα, θα μπορούν να ζητηθούν από την Πολιτεία για κάλυψη άλλων αναγκών, πχ συντάξεων, αν προκύψει ανάγκη. Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του τότε αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ Δημήτρη Στρατούλη. Ουσιαστικά, λοιπόν, γίνεται λόγος για έμμεση υφαρπαγή ταμειακών διαθεσίμων, αν συντρέχει σημαντικός λόγος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια, δεν θα λείψουν από το ΤΠΔΥ για να καταβάλλει τα εφάπαξ βοηθήματα, στους δικαιούχους…

Πηγή: dikaiologitika.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.