fbpx
Skip to main content

Τράπεζες: Κέρδη από την πώληση της Visa Europe

Οι εγχώριες τράπεζες θα εισπράξουν μέρος από το τίμημα-μαμούθ των 16,5 δισ. Το deal εξαγοράς της Visa Europe από τη Visa Inc και πώς θα μοιραστεί το αντίτιμο της πώλησης στα μέλη-μετόχους της πρώτης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Visa το 2015 για τις εγχώριες τράπεζες.

Ανέλπιστα έκτακτα έσοδα θα εγγράψουν φέτος όλες οι εγχώριες τράπεζες εφόσον ολοκληρωθεί, χωρίς ανατροπές, η εν εξελίξει διαδικασία πώλησης της Visa Europe στην αμερικανική Visa Inc.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Visa Europe ενημέρωσε τα μέλη της για την επικείμενη πώληση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στη Visa Inc. Η τελευταία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «μαμούθ», προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά έναντι τιμήματος ύψους 16,5 δισ. ευρώ!

Από αυτά, τα 11,5 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά στα μέλη-μετόχους της Visa Europe και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές έκδοσης Visa Inc.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι εντός τεσσάρων ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τα μέλη της Visa Europe ενδέχεται να εισπράξουν επιπλέον συνολικό ποσό έως 4,7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα καθαρά έσοδα, που θα συνεισφέρει, κατά την παραπάνω περίοδο, το κάθε μέλος.

Η Visa Europe ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε μέσω συνεταιριστικής δομής. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εκδίδουν προϊόντα Visa είναι μέλη-μέτοχοι της Visa Europe και το ποσοστό συμμετοχής τους ορίζεται μέσω μιας φόρμουλας που υπολογίζει, βασικά, τον αριθμό και το αθροιστικό ύψος των συναλλαγών.

Οι πέντε εγχώριες εμπορικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank και Αττικής) είναι όλες μέλη της Visa Europe και ως εκ τούτου τους αναλογεί ένα μικρό μέρος από το τίμημα που θα καταβάλει η Visa Inc σε μετρητά και προνομιούχες μετοχές.

Ο υπολογισμός του τιμήματος της συναλλαγής βασίστηκε στα καθαρά έσοδα της Visa Europe που έχει συνεισφέρει το κάθε μέλος για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στο τέλος του 2015 οι εγχώριες τράπεζες είχαν εκδώσει περίπου 5,9 εκατομμύρια κάρτες Visa, όταν συνολικά η Visa Europe είχε 530 εκατ. κάρτες.

Μέσω καρτών Visa Europe διενεργήθηκαν πέρσι συναλλαγές 2,3 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο συνολικός τζίρος με κάρτες Visa ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,2 δισ. δαπανήθηκαν μέσω χρεωστικών καρτών, με τον αριθμό συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 37 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 85%. Ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε επίσης στα 37 εκατ.

Κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου της περσινής χρονιάς υπήρξε εκτόξευση (άνοδος κατά 265%) στις συναλλαγές με κάρτες λόγω της επιβολής των capital controls. Παρά τη σημαντική αύξηση που έχει καταγραφεί, ειδικά μετά το δεύτερο εξάμηνο, η χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς 1 μόλις ευρώ στα 31 γίνεται με χρήση κάρτας, έναντι 1 στα 5,7 ευρώ που είναι η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη.

Η πώληση της Visa Europe τελεί υπό τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2016.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.