fbpx
Skip to main content

Μάχη οπισθοφυλακής της κυβέρνησης για το αφορολόγητο

Σε μια μάχη οπισθοφυλακής έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξαντλήσει οποιαδήποτε πιθανότητα υπάρχει να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο.

Η δυσκολία πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θα προκαλέσει επιβαρύνσεις ακόμη και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα -αντί για τα μεσαία και τα υψηλά τα οποία έχει ήδη θυσιάσει στο βωμό της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση- έχει φέρει στο τραπέζι τερατώδεις προτάσεις από την ελληνική πλευρά που ουσιαστικά οδηγούν σε δήμευση των εισοδημάτων λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο.

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά κάνουν λόγο για θέσπιση ενός νέου φορολογικού συντελεστή στα επίπεδα του 25% έως 30% (πιθανόν 28%) ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα εισοδήματα ακόμη και των 20.000 ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος θα κατέβουν και οι σημερινοί φορολογικοί συντελεστές 32% και 42% ( σήμερα εφαρμόζονται πάνω από τα 32.000 και 42.000 ευρώ αντίστοιχα).

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση από την ελληνική πλευρά μιας οριακής αύξηση του κατώτατου συντελεστή 22% στο 22,5%.

Με βάση τα παραπάνω η νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά αποκτά την παρακάτω διάρθρωση:

- για το εισόδημα έως 20.000 συντελεστής 22,5%  (από 22% που είναι σήμερα για εισόδημα έως 25.000)

- για το εισόδημα από 20.000 έως 25.000 συντελεστής 28% (νέος συντελεστής)

- για το εισόδημα από 25.000 έως 35.000 συντελεστής  32% (εφαρμόζεται σήμερα από 25.000-42.000)

- για το εισόδημα 35.000 έως 60.000 συντελεστής 42%  (εφαρμόζεται σήμερα από 42.000 ευρώ και άνω)

- για το εισόδημα πάνω από 60.000 συντελεστής 50% (νέος συντελεστής)

Με την παραπάνω κλίμακα οι επιβαρύνσεις ξεκινούν πάνω από τα 9.500 ευρώ του σημερινού αφορολόγητου ορίου και όσο αυξάνεται το εισόδημα αυξάνεται και η επιβάρυνση. Στην πράξη, προκειμένου η κυβέρνηση να γλιτώσει μια μείωση του αφορολόγητου ορίου προτείνει την επιβολή δημευτικών φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που απλώς έχουν διατηρήσει την εργασία τους μέσα στην κρίση και χαρακτηρίζονται πλούσιοι επειδή βγάζουν 1.500 ευρώ το μήνα και πάνω . Παράλληλα, για να ολοκληρωθεί το πάζλ της "φορολόγησης των πλούσιων" η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρότασή της για εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 50% για εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να καταφέρει η κυβέρνηση να γλιτώσει το αφορολόγητο όριο από κάποια, έστω και μικρή περικοπή, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, πολύ περιορισμένες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση την έστω και μικρή περικοπή του αφορολόγητου ορίου ή εναλλακτικά μια μείωση του αφορολόγητου του εισφοράς αλληλεγγύης απαιτώντας να διαχυθεί η πληρωμή του λογαριασμού για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού σε όσο το δυνατόν περισσότερα εισοδηματικά στρώματα προκειμένου να διατηρούνται τα κίνητρα για εργασία για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες των μισθωτών. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ απαιτεί να πληρώσουν περισσότεροι από λίγα αντί να πληρώσουν λίγοι πάρα πολλά που θα τους οδηγήσει στο να μην δουλεύουν περισσότερο ή να αναζητούν τρόπους για να μην δηλώνουν όλα όσα βγάζουν.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο για την κυβέρνηση καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, βάλει και χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας έως αύριο ή το αργότερο έως το Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις 4 όπου θα πέσουν πάλι στο τραπέζι τα φορολογικά της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.