fbpx
Skip to main content

Κόντρα για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Σε κόντρα μεταξύ των μόνιμων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας τείνει να εξελιχθεί το θέμα του αριθμού των δόσεων στις οποίες πρόκειται να πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό. Αυτή είναι και μια σημαντική εκκρεμότητα για να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο έχει υποβάλει στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πρόταση για να ξεκινήσει νωρίτερα η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος προκειμένου να μην συμπέσουν μεγάλες πληρωμές με τις δόσεις του νέου φόρου ακινήτων ο οποίος σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Η αλλαγή αυτή προτείνεται προκειμένου να επιβραδυνθεί η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από τον Μάιο ή ακόμη και τον Απρίλιο και να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους. Έτσι, ο φορολογούμενος που θα υπέβαλε τη δήλωσή του έως το τέλος Απριλίου θα μπορούσε να εξοφλήσει το φόρο σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Προτάθηκε, επίσης, και μια εναλλακτική πρόταση δηλαδή να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου τον Ιούλιο, όπως ισχύει, αλλά αντί να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες να εξοφληθεί σε πέντε ή έξι μηνιαίες, από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων δεν έχουν ακόμη υπάρξει ξεκάθαρες απαντήσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο κάθε έτους ενώ έχει πλέον καταργηθεί η έκπτωση 2% που ίσχυε για την εφάπαξ εξόφληση του συνόλου του φόρου.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.