fbpx
Skip to main content

Χρονοβόρα για τις τράπεζες η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων

Θα πάρει πολύ χρόνο στις τράπεζες της Ευρωζώνης να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν, εκτίμησε η επικεφαλής της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία Ντάνιελ Νούι. Παράλληλα, η κ. Νούι χαρακτήρισε εύλογες τις προβλέψεις των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνειά τους.

Tα «κόκκινα» δάνεια με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τράπεζες του νότου της Ευρωζώνης αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει μπροστά της η εποπτεία της ΕΚΤ. Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως για την Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν οι εποπτικές αρχές τα «κόκκινα» δάνεια είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού αυτό αποτελεί και το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης, μολονότι οι δηλώσεις της κ. Νουί πραγματοποιούνται με βάση το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω των stress tests που διενεργούνται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως προτεραιότητά της για το 2016 την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία περιορίζουν την αύξηση του δανεισμού, έχοντας ξεκινήσει έρευνα για το πώς πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια αυτά. Οι φόβοι ότι η τραπεζική εποπτική Αρχή της Ευρωζώνης πιθανόν να επέβαλε υψηλότερες προβλέψεις ή ζημιές για τα «κόκκινα» δάνεια συνέβαλε στη βουτιά που έκαναν οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης στις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε χώρες, όπου το επίπεδο των δανείων αυτών είναι υψηλότερο, όπως στην Ιταλία. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ, η κ. Νουί φάνηκε να διασκεδάζει κάποιες από τις ανησυχίες αυτές, δηλώνοντας ότι τα επίπεδα των προβλέψεων είναι ήδη «εύλογα» και ότι η εκκαθάρισή τους θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα λάβει υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως ο τρόπος πάντως με τον οποίον αντιμετωπίζει η κα Νουί το όλο θέμα μπορεί να βοηθήσει μερικώς και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ως κίνητρο για την απομόχλευση των κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά. Χώρες με σημαντικό πρόβλημα NPL's όπως η Ιταλία ή η Ισπανία πέτυχαν την απομόχλευση πουλώντας καλάθια «κόκκινων» δανείων μαζί με υγιή δάνεια.


«Έχουμε κάνει προβλέψεις σε εύλογο επίπεδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό μας δίνει πολύ στερεό έδαφος? να αντιμετωπίσουμε τα θέματα», δήλωσε η Νουί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Λαμβάνουμε σαφώς υπόψη τις δυσκολίες της κατάστασης, αλλά είναι κάτι απόλυτα εφικτό», πρόσθεσε. Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ειδικά σχέδια ανά τράπεζα για την αντιμετώπιση των δανείων, που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν, δήλωσε η Νουί στην εισαγωγική ομιλία της, προσθέτοντας ότι αναμένει πρόοδο τα επόμενα χρόνια. «Αν και θα χρειασθεί κάποιος χρόνος να μειωθεί το επίπεδο των 'κόκκινων' δανείων, μπορεί να αναμένεται καλή πρόοδος τα ερχόμενα χρόνια», σημείωσε.

Η ίδια απέρριψε την ιδέα μία γενικευμένης διαγραφής των «κόκκινων» δανείων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη διαγραφή; Είμαι επιφυλακτική για κάτι τέτοιο, επειδή δεν πιστεύω ότι ένα μόνο μέσο μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις», τόνισε, προσθέτοντας: «(Η διαγραφή) αντίκειται στην καθιέρωση μίας υγιούς κουλτούρας, ότι τα δάνεια αποπληρώνονται».

Η Νουί επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι πιθανό να διαβρώσουν τα κέρδη ορισμένων τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια.

• Βουτιά
Οι φόβοι ότι η τραπεζική εποπτική Αρχή της Ευρωζώνης πιθανόν να επέβαλε υψηλότερες προβλέψεις ή ζημιές για τα «κόκκινα» δάνεια συνέβαλε στη βουτιά που έκαναν οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης στις αρχές του έτους.

• Βοήθεια
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει η Ντ. Νουί το όλο θέμα μπορεί να βοηθήσει μερικώς και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ως κίνητρο για την απομόχλευση των κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά. Ιταλία και Ισπανία πέτυχαν την απομόχλευση πουλώντας καλάθια «κόκκινων» δανείων μαζί με υγιή.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.