fbpx
Skip to main content

Ταλαιπωρία και στο βάθος… φόρος για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της πληροφορικής και στο παρελθόν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να μας είχε εκπλήξει θετικά με το αγκάλιασμα των νέων τεχνολογιών και την παροχή δεκάδων νέων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στους φορολογούμενους, ωστόσο, μια πρόσφατη απόφαση κινήθηκε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή ανάγκη μαζικών επισκέψεων στην εφορία.

Και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει τελικά πολλούς φορολογούμενους στο να πληρώσουν τελικά φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν και μάλλον δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει ότι για να απαλλαγεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτων από τη φορολόγηση μισθωμάτων που δεν έχει εισπράξει θα πρέπει να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής ή να έχει υποβάλλει αγωγή καταβολής των μισθωμάτων. Μέχρι εδώ καλά. Από το σημείο αυτό και μετά πήραν τη σκυτάλη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με απόφαση που υπέγραψε ο νέος γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Πιτσιλής ορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης.

Σε μια επίδειξη ευρηματικότητας η ΓΓΔΕ αποφάσισε να στείλει στις εφορίες όλους τους φορολογούμενους με ανείσπρακτα ενοίκια που θέλουν το αυτονόητο, δηλαδή να μην πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν. Θα πρέπει, όπως ορίζει η εγκύκλιος, να υποβάλλουν χειρόγραφα στην εφορία τους αντίγραφα των παραπάνω δικαστικών εγγράφων για να αποκτήσουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Θα μπορούσε κάποιος με επιείκεια να πει και για αυτό, ως εδώ καλά. Στην πράξη, όμως, αναμένονται τραγελαφικές καταστάσεις.

Ας υποθέσουμε ότι ως προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα οριστεί η 31η Μαΐου. Πολλοί φορολογούμενοι, όπως γίνεται συνήθως, θα επιλέξουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τις τελευταίες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας. Θα επιχειρήσουν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια και θα δουν ότι ο συγκεκριμένος κωδικός της δήλωσης είναι κλειδωμένος και τους παραπέμπει στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων Ε2. Εκεί θα δουν το ηλεκτρονικό μήνυμα ότι για να μπορέσουν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τα σχετικά δικαστικά έγγραφα. Πολλοί θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου με τον δικηγόρο τους για να εκδώσουν μια διαταγή πληρωμής  ή να υποβάλουν μια αγωγή καταβολής των μισθωμάτων. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην εφορία για να ξεκλειδώσει ο κωδικός των ανείσπρακτων.

Πολλοί δεν θα προλάβουν. Όπως και πολλοί θα απογοητευτούν και θα κάνουν την επιλογή να δηλώσουν τελικά ως εισόδημα τα ανείσπρακτα ενοίκια και να πληρώσουν φόρο και για αυτά.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.