fbpx
Skip to main content

Ασφαλιστικές: Ελπίδες για σταθεροποίηση μετά το σοκ του Γενάρη

Υπάρχουν τρεις λόγοι που κάνουν τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς να ελπίζουν πως η πορεία της παραγωγής θα ομαλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Πλήγμα για τις εταιρείες και κυρίως για τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων.

Την ελπίδα τους πως η ασφαλιστική παραγωγή θα παρουσιάσει τάσεις σταθεροποίησης κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2016 εκφράζουν στο Euro2day.gr στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του κλάδου τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, το, πρώτο μήνα του έτους η συνολική παραγωγή κατέγραψε πτώση 9,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο κλάδος ζωής υποχώρησε κατά 12,4% και τα προϊόντα γενικών ασφαλίσεων κατά 7,7%.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, παράγοντες που θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- την κατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους είναι:

Πρώτον, η περυσινή παραγωγή ήταν πολύ πιο ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο (ενισχυόμενη από τη ζήτηση προϊόντων που ουσιαστικά προστάτευαν τους πελάτες από το σενάριο του Grexit) σε αντίθεση με το δεύτερο που ήταν αναιμικό, λόγω και των επιπτώσεων που προκάλεσε η επιβολή των capital controls. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως είδαμε τον Ιανουάριο πτώση κατά 18,6% στα προϊόντα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, πτώση που προφανώς θα σταματήσει να παρατηρείται κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Δεύτερον, τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η έντονη πτώση της παραγωγής στον κλάδο των οχημάτων (-20,5%) λόγω κυρίως των χαμηλότερων τιμολογίων και των μεριδίων αγοράς που συνεχίζουν να κερδίζουν οι ΕΠΥ. Όσο και αν το πάρτι των χαμηλών τιμολογίων δεν αναμένεται να διακοπεί, ελπίζεται πως θα υπάρξουν κάποια περιορισμένα έσοδα λόγω των προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων.

Και τρίτον, ελπίζεται πως μετά τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους «θεσμούς» κάπου μέσα στον Απρίλιο, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται, με προοπτική μια δειλή εκκίνηση της ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό του 2016. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε ενδεχομένως και να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα, ιδίως σε τομείς όπως η υγεία και η σύνταξη που οι πολίτες πλέον τα θεωρούν απαραίτητα.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η φετινή παραγωγή θα κλείσει πιο κάτω από πέρυσι, όταν είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κλειστές τράπεζες και τον κίνδυνο του Grexit στο ζενίθ» δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «η εγχώρια αγορά δεν αντέχει άλλη πτώση. Ήδη ο ασφαλιστικός κλάδος είχε πολύ χαμηλή διείσδυση και πριν την οικονομική κρίση, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει υποχρεωθεί σε μεγάλη πτώση. Μια νέα πτώση της παραγωγής θα επηρέαζε αναμφίβολα τις εταιρείες, οι οποίες όμως έχουν κάποιους μηχανισμούς άμυνας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν βραχυμεσοπρόθεσμα. Περισσότερο όμως μια πτώση της παραγωγής θα έπληττε τα δίκτυα, άρα σε βάθος χρόνου και την κυριότερη γραμμή κρούσης των εταιρειών».


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.