fbpx
Skip to main content

Το "μαύρο" β' εξάμηνο για τους φορολογούμενους

Ένα "μαύρο" δεύτερο εξάμηνο περιμένει τους φορολογούμενους. Μετά την Ανάσταση του Κυρίου θα έρθει, δυστυχώς, ο επιτάφιος των φορολογούμενων και των εισοδημάτων καθώς οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή προκειμένου να καλυφθεί ο φορολογικός λογαριασμός για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Και αυτός ο λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος. Ο κατάλογος των νέων επιβαρύνσεων είναι μακρύς:

-αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης. Μισθοί και συντάξεις πάνω από το όριο των περίπου 9.090 ευρώ ετησίως θα υποστούν μειώσεις λόγω της καθιέρωσης νέας επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας, αλλά και της νέας κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης που θα φέρει επιβαρύνσεις πάνω από τα περίπου 18.000 ευρώ. Τα παραπάνω μπορεί και να αποδειχτούν αισιόδοξα καθώς οι επιβαρύνσεις μπορεί να κατέβουν και σε χαμηλότερα εισοδήματα λόγω μεγαλύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου, όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα κινητά τηλέφωνα και επιβολή φόρου στα συνδρομητική τηλεόραση. Η πρώτη από αυτές της επιβαρύνσεις δείχνει να έχει κλειδώσει ενώ οι άλλες δυο βρίσκονται σε διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

-εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015. Ο φόρος θα αρχίσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να πληρώνεται από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά συνολικούς φόρους πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα φουσκωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για όσους έχουν συνολικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ λόγω της αναδρομικής αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1-1-2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο.

-νέος ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι το ίδιο με πέρυσι, δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.  Με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου καθώς και μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου. Μάλιστα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη πιο επαχθής ο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πολύ περισσότερα από τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες στον προϋπολογισμό.

-τέλη κυκλοφορίας. Αλλαγές αναμένονται και στα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το 2017 καθώς υπάρχει πρόθεση για σύνδεση των τελών με την αξία των ΙΧ και λιγότερο με τον κυβισμό, όπως ισχύει σήμερα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.