fbpx
Skip to main content

Tι θα γινόταν αν μηδενιζόταν η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ

Αν θεωρητικά μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση να εξαλείψει την φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ τότε η χώρα θα εξερχόταν αυτόματα από το μνημόνιο και θα είχε και μεγάλο πλεόνασμα.

Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στο "χάσμα" μεταξύ της δυνητικής βεβαίωσης και της πραγματικής είσπραξης του φόρου. Και αφού δεν μειώνεται η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ οι κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών προχωρούν στην αύξηση των συντελεστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα μπορούσαν να εισρέουν στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 19,09 δισεκατομμυρίων ευρώ (στοιχεία 2013). Αντί για αυτό το ποσό, όμως, εισπράττονται κάθε χρόνο 12,59 δισεκατομμύρια. Τα υπόλοιπα γίνονται εισόδημα στις τσέπες φοροφυγάδων ή δεν εισπράττονται από κανέναν καθώς αφορούν εισόδημα το οποίο δεν καταγράφεται και έτσι δεν βεβαιώνεται για αυτό και ΦΠΑ.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση αναζητά σε πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμυρίων, γίνεται κατανοητό πόσο κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Αντί λοιπόν να γίνει ουσιαστική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, επιλέγεται η πιο εύκολη και γρήγορη λύση της αύξησης των συντελεστών.  Ας δούμε τι έγινε με τους συντελεστές ΦΠΑ από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα.

Τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή στην αρχή της χρονιάς που η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν 19%, ο μειωμένος 9% και ο υπερμειωμένος 4,5%. Το Μάρτιο του ίδιου έτους ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται στο 21% ο μειωμένος στο 10% και ο υπερμειωμένος στο 5%. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται στο 23%, ο μειωμένος στο 11% και ο υπερμειωμένος στο 5,5%. Τον Ιανουάριο του 2011 ακολουθεί νέα αύξηση, αλλά των μειωμένων συντελεστών. Ο μειωμένος αυξάνεται από το 11% στο 13% και ο υπερμειωμένος από το 5,5% στο 6,5%. Τον Σεπτέμβριο του 2011 μετατάσσεται η εστίαση από το 13% στο 23% και τον Αύγουστο του 2013 επιστρέφει και πάλι στο 13%. Τον Ιούλιο του 2015 γίνεται μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% (μεταφορές, μη νωπά τρόφιμα κα) ενώ ο υπερμειωμένος μειώνεται από το 6,5% στο 6%. Παράλληλα, θεσπίζεται η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.

Παρά τις αυξήσεις αυτές, η ύφεση στην οικονομία και η συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 2009 είχαν εισπραχθεί 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2015 εισπράχθηκαν 13,6 δισεκατομμύρια. Και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.