fbpx
Skip to main content

Τι κρύβει η επιμονή του ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου

Να επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 25 ευρώ το μήνα οι περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 8.000 έως 9.000 ευρώ θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα 120 εκατομμύρια ευρώ φόρου εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει αυτή η κατηγορία των χαμηλόμισθων θα διατεθούν για να συγκρατηθεί αύξηση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν μεσαίο και υψηλό εισόδημα.

Η κυβέρνηση δέχεται να μειωθεί η έκπτωση φόρου της κλίμακας των μισθωτών και συνταξιούχων από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ που σημαίνει μια μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου από τα 9.550 ευρώ στα 9.091 ευρώ. Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει η έκπτωση φόρου να μειωθεί στα 1.800 ευρώ μειώνοντας το αφορολόγητο όριο στα 8.182 ευρώ.

Τι κρύβουν, όμως, οι αριθμοί. Συνολικά από την "μεταρρύθμιση" της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα φορολογικά έσοδα την επόμενη τριετία θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δις ευρώ. Το ΔΝΤ με τη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου δεν επιδιώκει να αυξηθεί αυτός ο λογαριασμός, αλλά να διευρυνθεί ο αριθμός των μισθωτών και συνταξιούχων που θα συμμετάσχουν στην πληρωμή του.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ως διαρθρωτικό και όχι ως δημοσιονομικό μέτρο. Με άλλα λόγια θεωρεί το μέτρο ότι θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των φόρων και θα κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τη φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, αυτών δηλαδή που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στην οικονομία. Παράλληλα, θεωρεί ότι μια μεγαλύτερη επιβάρυνση αυτών των στρωμάτων θα τους δώσει κίνητρο για απόκρυψη εισοδημάτων, λιγότερη εργασίας και επιτάχυνση του κύματος μετανάστευσης κυρίως υψηλόμισθων επιχειρηματικών στελεχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τόμσεν στην Ελλάδα, λόγω του αφορολόγητου, το 55% των νοικοκυριών δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι 2%, στην Ιρλανδία 5% και στην ευρωζώνη 18%. Με αυτά τα στοιχεία υποστήριξε ουσιαστικά ότι υπάρχει περιθώριο στη μείωση του αφορολόγητου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει περισσότερο το αφορολόγητο καθώς θα πλήξει πολίτες χαμηλά αμοιβόμενης μισθωτής εργασίας στα οποία εξακολουθεί να έχει εκλογικά ερείσματα. Η άρνηση αυτή συνδυάζεται και με την ιδεολογική προσέγγιση του κου Τσακαλώτου ο οποίο θεωρεί ότι πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους αυτοί που βγάζουν περισσότερα, χωρίς να προβληματίζεται για το ποια κίνητρα και ποια αντικίνητρα δημιουργεί η υπερφορολόγηση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι δεν διστάζει να προειδοποιεί με παραίτηση αν υποχρεωθεί να μειώσει περισσότερο το αφορολόγητο.

Πηγή: Capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.