fbpx
Skip to main content

Εξαιρέσεις εισφοράς αλληλεγγύης

Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται:


τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω,  τα εισοδήματα της παρ. 1 του άρθρου 14 (οι αποζημιώσεις των μισθωτών, λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης), τα εισοδήματα της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. (η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα, που χορηγούνται σύμφωνα με τους ν. 4153/1961 (ΦΕΚ45 Α’), α.ν. 513/1968 (ΦΕΚ 186 Α’), ν. 103/1975 (ΦΕΚ 167 Α’) και ν. 303/1976 (ΦΕΚ 94 Α’).


Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, (Γ.Ε.Ν.Ε.) και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τα εν λόγω ταμεία, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.


Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:


α) Να λαμβάνει κατά την 31/1/2015 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.


β) Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2015 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄,Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή(μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2015 (που θα υποβληθεί κατά το 2016).


Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.


Με την περ. 7β της υποπαρ. Β2 της παραγράφου Β του τρίτου άρθρου του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α 7/4/2014) ορίζεται ότι:

Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων της υποπαραγράφου ΙΑ 2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4093/2012 και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων του άρθρου 40 του ν. 4141/2013, από την έναρξη χορήγησης τους.


Δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά στις αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 13 του πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 8ης Απριλίου 1965 (όπως ισχύει σήμερα) καθώς και στις αμοιβές των λοιπών προσώπων που αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1014/22-2-2010.

 … από τα ανωτέρω γίνεται δεκτό ότι η εφάπαξ παροχή με τίτλο «Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας» δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σύμφωνα με την 250/1996 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, δεν υπόκεινται σε φόρο, σύμφωνα με την περιπτ. γ΄ της παραγρ. 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ και συνεπώς δεν υπάγεται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013.


Δεν επιβάλλεται εισφορά στις αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή (ενώ αντίθετα υπόκεινται σε εισφορά όσες δίδονται επί της παραγωγής), ούτε στα ποσά που συμπληρώνονται στη δήλωση προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια, ενώ δεν αποτελούν εισόδημα, πχ. διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.